Normalt angör Destination Gotlands fartyg hamnen i Nynäshamn, men den här gången går hon längre norrut och ända in i centrala Stockholm.

Det är ett sätt att visa upp den nya M/S Visborg, ett av världens största fartyg med LNG-drift, det vill säga flytande naturgas.

Förra helgen visades hon för allmänheten i Visby, då hörsammade omkring 7 000 personer inbjudan. På lördagen, i Stockholm, hoppas Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland, alltså på än fler:

­– Når vi över 10 000 är det fantastiskt bra. Vi har många besökare från Mälardalen som åker med våra färjor så det är mycket viktigt att de får se sitt nya nya fartyg. Vi ser fram mot den här dagen.

Men att lägga till med M/S Visborg i Stockholm är lika mycket ett sätt att visa upp Gotland som besöksmål.

Det är inte minst en viktig detalj, enligt regiondirektör Peter Lindvall:

– Med den nya driften blir transporterna mer ekologiskt hållbara vilket ligger helt rätt i tiden och linje med våra ambitioner för Gotlands utveckling och dels ger det större kapacitet för fler besökare till ön, säger han.

M/S Visborg är byggd på Guangzhou Shipyard i Kina och anlände till Östersjön för en vecka sedan. Hon tar 1650 passagerare och 500 personbilar och sätts i reguljär trafik den 28 mars. Just på bildäck kommer den gotländska näringen visa upp produkter från ön i en Gotlandsmässa.

För de besökare som tar sig till Stadsgårdskajen vid Fotografiska museet på Södermalm finns också möjligheter att ställa frågor till representanter för rederiet i ett Öppet forum. Visningen av fartyget pågår mellan 10 och 17 på lördagen.