Influensa är en infektionssjukdom som orsakas av influensavirus. Bara under vecka 52 rapporterades 512 fall av den smittsamma åkomman runt om i Sverige och majoriteten handlar om influensa B.

– Den här säsongen är det hittills åtta fall av influensa B rapporterade på Gotland mellan december och januari. Det kan jämföras med tre fall totalt, mellan december och maj under förra säsongen, så vi ser en ökning av just den influensatypen. Vad det beror på går inte att veta, men mönstret ser likadant ut i hela Sverige, säger Sven Montelius, smittskyddsläkare vid Visby lasarett.

Folkhälsomyndigheten spår att utbrottet snart slår till med kraft. Så här skriver de på sin hemsida:

”Erfarenheter från tidigare säsonger visar att ökningen av influensaaktiviteten brukar avta under julledigheten och sedan ta fart igen när många återvänder till arbete och skola efter årsskiftet. Influensaaktiviteten förväntas nå toppen i februari.”

De som tillhör riskgruppen har dock fortfarande tid att skydda sig.

– Det tar tio till tolv dagar innan man får full effekt av vaccinet, så det är sent, men inte för sent, säger Sven Montelius.

Eftersom det var flera år sedan influensa B var den influensatyp som flest personer insjuknade i betyder det att flera årskullar av barn inte utsatts för den här influensan tidigare och troligtvis kommer fler unga människor att drabbas, enligt Folkhälsomyndigheten.