Arbetet med fiberprojektet i Eskelhem och Tofta startade i januari 2012, och efter närmare tre års planering och praktiskt arbete var det på onsdagen driftstart.

– Det är en stor dag för oss och det är väldigt skönt att ha kommit så här långt. I dag driftsatte vi delar av nätet, Tofta södra kommer att ta några veckor till innan det är helt klart, säger Per Ahlström, ordförande i Eskelhem Tofta Fiberförening.

Vad har ni fått för reaktioner från dem som redan hunnit prova fiberuppkopplingen?

Artikelbild

| 585 medlemmar är det som inledningsvis kommer att ta del av fibernätet.

– De har varit nöjda och vad jag hört har det fungerat som det ska.

Föreningen hade satt upp som mål att ha 500 medlemmar för att göra verklighet av fiberplanerna. I dagsläget har man 585 medlemmar och har grävt drygt nio mil för att fibernätet ska nå samtliga. Sammanlagt har projektet kostat närmare 10 miljoner kronor, och utöver ett offentligt stöd på 1,6 miljoner kronor har medlemmarna betalat allt på egen hand.

Vad betyder utbyggnaden av fiber för Eskelhem och Tofta?

– Det betyder att det finns bättre möjligheter att verka och bo på landet. Man kan i större utsträckning jobba hemifrån, som jag gör till exempel. Kanske kan vi även få lite fler ungdomar att stanna kvar på landet. Det kan även betyda att många med fritidshus här kan sitta och jobba på Gotland i stället för att åka hem, vilket betyder att de kan stanna längre på ön, säger Per Ahlström.

Artikelbild

| Per Ahlström, ordförande i Eskelhem Tofta Fiberförening.

Regionen slog 2010 fast att alla på Gotland skulle ha fiber 2015. Den tidsplanen kommer man inte riktigt att hålla, men i dagsläget är 70 socknar färdiga eller blir färdiga under första kvartalet 2015. I övriga återstår med eller mindre att göra, men förhoppningen är att hela Gotland kommer att ha fiberuppkoppling kring halvårsskiftet 2016.