För en vecka sedan hyllades den rikstäckande motorföreningen D.A.C.A på Svenska hjältar-galan i tv där de fick ta emot pris som "Årets medmänniskor".

Många av medlemmarna vet själva hur det känns.

– Jag mådde skit och vet hur jävligt det kan vara. Det vill jag inte att någon annan ska bli utsatt för, säger Mickael "Fixarn" Melander.

Artikelbild

| Galan. Prisutdelningen med Mark Levengood på scenen.

De egna minnena från uppväxten, när andra var taskiga, retades och slog honom, har han fått bearbeta som vuxen. Våren 2016 kom "Fixarn" med i D.A.C.A som den första medlemmen på Gotland.

Christer "Hinken" Eskelin i Visby är i dag vice president i "Eastland", en av fem regioner inom D.A.C.A. Han har liknande erfarenhet som "Fixarn" av mobbning.

– Jag har varit slagen varje dag i sju år, säger han.

Christer "Hinken" Eskelin utgör tillsammans med sin fru Carina "Sessalo" Eskelin, Alexander "Bones" Raukhammar, "Fixarn" och hans fru Jeanette "Nettan" Melander, basen för D.A.C.A på Gotland.

Artikelbild

| Full gas. Christer "Hinken" Eskelin vet hur det är att bli mobbad som barn. Nu vill han hjälpa gotländska barn att må bättre.

För en vecka sedan var de på plats för att ta emot pris på galan i Stockholm. När åttaåriga Casper tog mikrofonen och berättade hur det är att bli mobbad brast det för dem.

– Vi satt och lipade som femåringar, drog oss i skäggen och försökte skärpa till oss, säger Christer "Hinken" Eskelin.

Artikelbild

| Minnen. Mickael "Fixarn" Melander har bearbetat den mobbning han utsattes för som barn.

Efter galan har D.A.C.A fått enorm uppmärksamhet i hela landet. Det har gjort att nya medlemmar strömmat till, och fler barn har hört av sig och vill ha hjälp av knuttarna och raggare i skinnväst med nallar på ryggen.

– Vi kan åka hem och hämta och lämna dem till skolan, och prata med mobbarna. Det gör sån skillnad, säger Christer "Hinken" Eskelin.

Artikelbild

| Utsatthet. Christer "Hinken" Eskelin vil inte att någon ska behöva uppleva det han

Han berättar att föreningen på Gotland nu arbetar i ett nätverk, tillsammans med bland annat regionen och polisen. De planerar att åka ut på fritidsgårdar och skolor. På sikt är de lovade en lokal på Gråbo och till jul samlar de in pengar för att dela ut 1 000 stora nallar till utsatta barn över hela landet.

– Det är kramen som betyder något, en nalle är den ultimata julklappen, säger Christer "Hinken" Eskelin.

Genom arbetet mot mobbning hoppas de att mobbade gotländska barn ska må bättre.

– Skoltiden är så viktig för vem man blir i framtiden. Mobbning förekommer i olika former på alla skolor, säger Carina "Sessalo" Eskelin och får medhåll:

– Mitt självförtroende var i botten i skolan, men jag har kommit stärkt ur det. Kan jag bara hjälpa ett barn att inte må som jag gjorde är det guld värt, säger Mickael "Fixarn" Melander.