MHN: Brytning sänker vattnet

Cementa vill i sin nya ansökan om fortsatt täkt- och vattenverksamhet leda ut ännu mer vatten i Östersjön. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har yttrat sig och ogillar planen.

Isabel Enström (MP), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Isabel Enström (MP), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Foto: Paula Zielinski

Kalkstensbrytning2018-11-06 19:00

Mark- och miljödomstolen har bett regionstyrelsen och miljö- och hälsoskyddsnämnden yttra sig i ärendet, och i går diskuterades saken i nämndens sammanträde.

Cementas ansökan gäller fortsatt verksamhet till år 2041 vid kalkstenstäkterna Västra brottet och File hajdar med uttag om högst 3,8 miljoner ton kalk- och märgelsten årligen.

Dessutom gäller ansökan vattenverksamheter som påverkar grundvattnet, och här har nämnden flera synpunkter:

– Det vi har mest synpunkter på är vattenfrågan. Cementa har i sin ansökan gjort modelleringar om hur den utökade brytningen kan tänkas påverka vattenföringen och har själva konstaterat att det blir en trolig grundvattensänkning på 4 till 4,5 meter, säger miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande, Isabel Enström (MP).

Ansökan gäller fram till år 2041 och hon anser att Cementas analyser bara sträcker sig dit:

– Men SMHI:s klimatscenario som sträcker sig till slutet av det här århundradet visar att vi kommer att se förändrade årstids- och nederbördsmönster med torrare och längre somrar och därför behöver man ha ett flergenerationsperspektiv på frågan.

Cementas förslag innebär att stora mängder vatten leds ut i havet, vilket redan sker i dag och är något som nämnden vill undvika.

– Det är mest bara en massa frågetecken på det här som domstolen får ta ställning till, säger hon.

paula.zielinski@gotlandsmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om