2017 var ett rekordår för försäljningen av ekologiska livsmedel i Sverige. Det visar Ekowebs marknadsrapport som nu släppts för tionde året i rad. Ekoweb.nu är en oberoende hemsida som bevakar den ekologiska marknaden.

Även på Gotlands skolor och äldreboenden har andelen ekologisk mat ökat. Under 2017 var 26,9 procent av råvarorna ekologiska, 2015 var andelen 22,5 procent och 2012 var 16 procent av maten som serverades ekologisk.

– Uppdraget är att öka andelen ekologiska råvaror löpande, säger Josefine Jessen, chef för regionens måltidsavdelning.

Artikelbild

| Kök. Maten från regionens måltidsavdelning tillagas på 29 olika ställen runt om på ön.

Varje år serverar Region Gotlands måltidsavdelning 2,2 miljoner mål mat till personer inom äldreomsorg, sjukvård, skolor, förskolor och gymnasiet.

– Det handlar om luncher, till äldreomsorgen levererar vi även middagar, säger Josefine Jessen.

Av maten från måltidsavdelningen är 16 procent närproducerad, det vill säga från Gotland.

– Mjölk, potatis, rotfrukter och en del kött, tar vi från Gotland. Sen ska man komma ihåg att det är väldigt många produkter som inte finns på Gotland som exempelvis ris och apelsiner, säger Josefine Jessen.

Allt kött som serveras i skolorna inte är gotländskt men en stor del är svenskt, nära 90 procent.

– Även om allt kött inte är svenskt så är det precis samma krav vi ställer på det utländska köttet. Hur djuren behandlas, hur man får använda till exempel antibiotika och sedan att köttet är fritt från smittoämnen och antibiotika, säger Josefine Jessen.

Enligt Ekowebs rapport var 9,3 procent av alla sålda livsmedel i Sverige i fjol ekologiska, vilket är en ökning sedan 2016 då andelen låg på 8,7 procent.

Rapporten visar även att restauranger, skolor, förskolor och äldreboenden i hela landet köper in allt mer ekologisk mat.

– Sveriges offentliga sektor har världens högsta ekoandel, 35 procent och därmed en unik position, säger Cecilia Ryegård, chefsanalytiker på Ekoweb.

Majoriteten av de ekologiska livsmedel som kan produceras i Sverige är svenska, framför allt när det gäller animalieprodukter.

– Ekologiskt har en markant högre svenskproducerad andel än konventionella livsmedel, säger Cecilia Ryegård.