– Jag är intresserad av samhällsfrågor och att gå in och bryta utanförskap tycker jag är viktigt. Där fyller Röda korset en viktig funktion, säger hon.

Det är torsdagsmorgon och Röda Korsets butik Kupan i Visby ska snart öppna. Personalen är på plats och i foajén är det redan flera personer som väntar på att få komma in i butiken och kaféet. Marika Hammarström Gahnström har ännu inte träffat alla sina nya medarbetare, men ser fram emot sitt nya uppdrag.

– Det känns jätteroligt och spännande. Det är ett oerhört viktigt uppdrag, säger hon.

Artikelbild

| På Kupan i Visby säljs begagnade kläder och saker. Att ta vara på de resurser som finns är viktigt för den nya verksamhetschefen Marika Hammarström Gahnström.

Hon kommer ursprungligen från Gotland men har under många år bott i Strängnäs där hon bland annat drivit Keramikens hus, jobbat som chef inom vård och omsorg, integration, folkbildning och som egen företagare.

Under 2017 beslutade hon och maken Per Hammarström sig för att flytta till Gotland. Flyttlasset gick till Hejnum där Marika Hammarström Gahnström även växt upp.

Just nu arbetar hon som kurator på Habiliteringen i Visby.

– Det här uppdraget på Röda Korset motsvarar mina tidigare erfarenheter. Jag har hela tiden arbetat med människor, jag tycker om möten och är nyfiken.

Artikelbild

| Verksamhetssamordnaren Tina Bergman hälsar på nya chefen Marika Hammarström Gahnström.

Röda Korset har cirka 2 000 frivilliga och nära 4 000 medlemmar fördelade på 59 lokala kretsar på Gotland. En av de stora utmaningarna Marika Hammarström Gahnström ser framför sig är att hålla uppe antalet frivilliga.

– Vi behöver hitta fler. Det har blivit svårare och svårare att hitta frivilliga och vi behöver hitta yngre personer som tar över, säger hon.

Artikelbild

| Lotta Guy har jobbat på Kupan i Viby sedan i somras.

Hon menar att förutsättningarna för föreningslivet har förändrats.

– Det är ett annat samhälle i dag, det ser inte ut som det gjorde förr. Jag tror att folk blir frustrerade av allt som man måste välja mellan.

Artikelbild

| Christel Hamilton och Marika Hammarström Gahnström.

När Marika Hammarström Gahnström nu tar över efter sin företrädare Göran Wahlqvist, kommer hon på grund av en omorganisation att arbeta på halvtid. Göran Wahlqvist kommer dock att var kvar på deltid till maj.

– Det är positivt att han är kvar för då kan jag ta del av hans erfarenheter, säger Marika Hammarström Gahnström.

Förutom att jobba på Röda Korset kommer hon även i fortsättningen att på deltid arbeta i sin mans företag.

Per Hammarström är keramiker och har en keramikverkstad där Marika Hammarström Gahnström är delaktig.

– Jag har alltid dekorerat, alltså målat.

Konsten och det estetiska bär hon med sig även utanför keramikverkstaden.

– Jag är svag för att det ska se fint ut. Man fungerar bättre i en tilltalande miljö. Det behöver inte vara flott, bara man har en tanke och ett syfte bakom det, säger Marika Hammarström Gahnström.

Hon brinner även för hållbarhet och återbruk.

– Här i Sverige har vi en konfektionsindustri som räcker till 60 miljoner människor. Vi kan inte fortsätta så, att ha ett miljötänk är jätteviktigt, säger hon.