Under måndagen presenterade de deltagande kyrkorna och föreningarna att gotlänningar framöver ska kunna erbjuda öns runt 50 EU-migranter ströjobb som till exempel trädgårdsarbete, snöskottning, målning, flytthjälp, grovstädning och fönsterputsning. Det ska kosta mellan 80 och 100 kronor att ta hjälp av en EU-migrant.

Det är migranterna själva som föreslagit lösningen eftersom de inte vill sitta utanför butiker och tigga.

– Det känns väldigt dåligt att behöva sitta där. Man blir väldigt ledsen. När jag jobbar blir jag mycket gladare, man mår bra av det i stället för att tigga av människor, säger Sami Lautaru.

Artikelbild

| Sami Lauturu säger att det kommer kännas bättre att jobba än att behöva tigga.

Domprosten Mats Hermansson säger att det är viktigt med schyssta arbetsvillkor.

– Man ska inte gå från tiggeri till svartjobb. Det är inte meningen med det här, säger han.

LÄS MER: Så ska öns tiggare få jobb

Lars Danielson, från Visby stadsmission, menar att det kan vara en viktig hjälp i vardagen för många gotlänningar.

Artikelbild

| Peter Wingquist från Katolska kyrkan och Gotlands solidaritet är med och arbetar för EU-migranterna och har själv anlitat en av dem och gett den jobb. Det är en del i projektet medhjälpare.

– Det här handlar om medhjälpare, det är ett uttryck som man använde förut som vi ska väcka till liv på nytt, säger Lars Danielson.

Framöver kommer Equmeniakyrkan tillsammans med ett företag att kartlägga EU-migranternas kompetens.

– Det kan till exempel bli så i framtiden att man kan ringa till oss om man vill ge jobb till EU-migranterna. Det är en tråd och sedan jobbar vi med flera olika idéer på hur det kan gå till, säger Lilian Edman, från Vårdklockans kyrka som tillhör Equmeniakyrkan.

Alla är tydliga med att ströjobben som man nu erbjuder är jobb som normalt inte skulle läggas ut på arbetsmarknaden.

– Det här är för privatpersoner som söker medhjälpare. Om vi går in på arbetsmarknaden är det ett annat projekt. Det här för dem som känner att de vill göra skillnad, man kan skapa en relation med dem som hjälper en, säger Lars Danielson.

Initiativet är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Visby stadsmission, Equmeniakyrkan, Katolska kyrkan samt Gotlands solidaritet.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.