På onsdag ska regionstyrelsen ta ställning till om Region Gotland ska fortsätta stödja projektet Operation Vinternatt. Förslaget är att regionen lägger 395 000 kronor i projektet under det närmaste året.

Projektet gav under förra vintern tak över huvudet till de EU-migranter som befinner sig på ön för att tigga. De boende betalade en mindre summa per natt. Det övriga bekostades av regionen och flera frivilligorganisationer. Nyligen blev det klart med ett nytt boende för den här vintern.

Nu vill Moderaterna, med gruppledare i fullmäktige Simon Härenstam, i spetsen, att regionen backar från samarbetet. Regionen har inte råd med hjälpen till EU-migranterna i de kraftiga besparingstider som råder, menar Moderaterna. Men det handlar inte bara om det, säger Simon Härenstam.

Artikelbild

– Vi är oroliga för att man bygger upp ett parallellt hjälpsystem som Region Gotland varken bör eller har skyldighet att finansiera.

De länder varifrån EU-migranterna kommer för att tigga måste ta ansvar för sina medborgare, säger Simon Härenstam.

Röda Korset är en av de frivilligorganisationer som är engagerade i EU-migranternas situation på Gotland. Verksamhetschefen Göran Wahlqvist reagerar starkt när han får reda på Moderaternas förslag.

– Jag blir mycket förvånad. Det är tänkt att boendet ska öppna till helgen. Utan regionens pengar måste vi avveckla.

Artikelbild

Göran Wahlqvist menar att det inte alls blir någon besparing för regionens del att dra sig ur Operation Vinternatt.

– Då blir det vild camping på Gotland. Se vad som hände i Malmö. Avhysningen där var inte gratis. Och det här är något som det humanitära Gotland inte vill se.

Artikelbild

Dessutom tror Göran Wahlqvist att om EU-migranterna bor i bilar eller i tält över vintern kommer regionen istället få ökade kostnader för till exempel akutsjukvård.

Moderata fullmäktigegruppen enades på måndagen om att ställa sig bakom Simon Härenstams förslag och i en debattartikel utvecklar Simon Härenstam hur Moderaterna tänker i frågan. Läs hela debattartikeln här>>