Partiledaren började dagen med ett besök på förskolan i Hogrän.

– Landsbygden är, för Centerpartiets del, inte bara ett resmål utan även våra hem och våra rötter. En väldigt viktig del handlar just om tillgången till förskolor och skolor. I Hogrän till exempel lade S-styret här på Gotland ner den kommunala förskolan, mot föräldrarnas vilja. En företagare tog över detta och såg till så att förskolan fanns kvar i byn. Det är ett utmärkt exempel som förklarar vad som är viktigt för Centerpartiet. Dels att föräldrar och elever ska få möjlighet att själva välja förskola och att det ska finnas alternativ inom välfärden att kunna välja mellan. Men också att det är viktigt med skolor och förskolor nära där människor bor, för att behålla attraktiviteten och för att man som småbarnsförälder ska vilja bo kvar i byn, säger Annie Lööf som var nöjd med sitt besök i Hogrän.

Terese Bengard, vd för "Hela Sverige ska leva", var på plats under 92 möjligheter och pratade om att de som bor på landsbygden inte borde betala lika mycket skatt eftersom de inte får samma service som de som bor i Visby.

Artikelbild

LÄS MER: UTSPELET: "Landsbygden bör ha lägre skatt"

Exempelvis har Vängeborna har gått samman om gatubelysning, bredbandsutbyggnaden på landsbygden administreras av lokala fiberföreningar och på Östergarnslandet han man byggt sin egen avsaltningsanläggning.

– Jag är uppvuxen i landsbygd och jag har sett att det var farfar som skottade snön hela vägen ner till stan och det var han som spolade isarna så att vi kunde åka skridskor. Det var byalaget som såg till att vi fick vägbelysning och nu i januari fick vi äntligen fiber, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Det finns ingen annan som kan göra jobbet, vill man få det gjort så får man göra det själv. Det är det som gör att många byar lever och frodas. Jag tror snarare att vi ska uppmuntra detta. Till exempel föreslår vi mer medel till bredbandsutbyggnad, vi vill se till att underlätta och ta bort fastighetsskatten de första tio åren när man till exempel tar över en tom butikslokal och fyller den med nytt innehåll. Vi vill också se till att uppmuntra att människor flyttar till gles- och landsbygd efter att man pluggat klart genom att man kan skriva av sina CSN-lån med tio procent årligen. Det är ett sätt att se till att uppmuntra människor som vill flytta tillbaka och satsa på plats. Jag tror inte att vi ska ha ett allt för differentierat skattesystem. Vi ska istället se till att underlätta för människor som bor på landsbygden, säger hon.