På torsdagen meddelade Moderaternas gruppledare i regionfullmäktige, Simon Härenstam, att han lämnar samtliga politiska uppdrag. Han avgår i protest mot partiledningens besked om ett eventuellt samarbete med SD. "Jag kan inte företräda ett parti som driver en politik som jag inte står för", säger Simon Härenstam.

LÄS MER: Toppolitiker avgår efter SD-beslut "Känns tungt"

"Jag har full förståelse för Simon Härenstams beslut. Det går inte att jobba i ett politiskt parti som man inte längre känner driver den politik man själv vill se. Men att ta steget när man själv jobbat och lagt sin själ i partiets politik under så lång tid är inte lätt, så jag lider också med Simon Härenstam. Jag kommer sakna honom i fullmäktige debatten där han med pondus och en fantastisk retorik var Moderaternas ohotade ledare."

Erik Fransson, Gotlands Folkblad

"Vissa nyheter kommer inte direkt som en överraskning.

Simon Härenstam har varit tydlig med sin inställning till att Moderaterna öppnat dörren till Sverigedemokraterna. När han nu efter moget övervägande väljer att lämna partiet är det bara en logisk konsekvens.

Moderaterna under Fredrik Reinfeldts ledning växte sig väldigt starka. Med Anna Kinberg Batra som partiledare har man helt svängt om och partiet rasar i opinionen.

Är man så lockad att ta väljare av Sverigedemokraterna att man är beredd att offra alla andra? Fokuseringen kring SD i svensk politik är djupt osund och kanske kan vi hoppas att alla nu lärt sig denna läxa av Moderaternas (hittills) misslyckade strategi.

Respekt åt Simon Härenstam som står upp för sina värderingar och jag hoppas innerligt att han omprövar sitt beslut att helt lämna politiken för han behövs. Och det finns ju andra partier."

Eva Bofride, Gotlänningen

"Jag är oense med Simon Härenstam om hur Moderaterna bör bedriva oppositionspolitik. Jag hade större problem med den gamla modellen än den nya, även om omsvängningen blev plötslig, onödigt klumpig och egendomligt ogenomtänkt.

Ingen som engagerar sig i ett parti kan förvänta sig en perfekt åsiktsgemenskap. Men med detta sagt så är det ju inte upp till mig att avgöra åt en annan person vilka skillnader som den ska kompromissa om eller förlika sig med. Simon Härenstams beslut är personligt och baserat på hans värderingar och blir därmed per definition rätt beslut för honom.

Moderaterna mister en ledande och driven regional företrädare. Det ska bli intressant att se vem tar över som gruppledare."

Mats Linder, Gotlands Allehanda