Under helgen och på måndagen har det delats ut ett rasistiskt flygblad på Gotland. Flera läsare har hört av sig till Helagotland.se om att de fått flygbladet i sin brevlåda.

De som ligger bakom utskicken skriver bland annat om den misstänkta våldtäkten som uppmärksammades stort för några veckor sedan och som ledde till att Nordiska motståndsrörelsen kom till Gotland.

LÄS MER: Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fick motas bort av polis

I utskicket står det bland annat att "Lokalmedia och flera höga lokalpolitiker är skyldiga till det som drabbar Gotland, men arbetet för att få så många nyanlända asylsökare som möjligt till ön, leds och drivs på av landshövding Cecilia Schelin Seidegård. Hon är den som bär det yttersta ansvaret".

När Helagotland.se kommer i kontakt med henne säger att det inte är roligt att vara omnämnd i utskicket. Cecilia Schelin Seidegård har inte bestämt om hon själv ska göra en polisanmälan.

– Det känns väldigt olustigt att man hänger ut mig på ett sådant sätt som man gör, säger hon.

LÄS MER: Folk ropade – "Inga rasister på våra gator"

Polisen på Gotland valde under måndagen att upprätta en polisanmälan.

– Det ligger i vårt uppdrag att upprätta en anmälan. Om det finns anledning att anta att det begåtts ett brott som ligger under allmänt åtal är vi skyldiga att utreda det, säger Torbjörn Nilsson, lokalpolisområdeschef på Gotland.

Han säger att det inte är helt säkert att något brott ligger bakom.

– Gränsdragningen och brottsrubriceringen i sådana här fall är inte alltid helt klara och enkla. Polisanmälan är en första åtgärd för att utreda om något i det här kan anses som brottsligt, säger Torbjörn Nilsson.

De som ligger bakom brevet uppmanar till bojkott av lokaltidningarna på Gotland och skriver att man i stället borde läsa Nya Tider, som av Expo klassats som högextrem. Tidningen ska även, enligt Expo, ha kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen. De som ligger bakom utskicken uppmanar även allmänheten till att bidra med pengar till deras verksamhet.

Helagotland.se har försökt ringa numret som står på flygbladet för att få reda på vilken organisation som skrivit det.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.