I förra veckan skrev GT om beslutet från De badande vännerna, DBW, att ta bort flera råkbon i Botaniska trädgården. Detta med hänvisning till att fåglarna både väsnas och skräpar ner.

Ornitologen Torsten Green-Petersen uttryckte sitt ogillande – och han har fått mycket medhåll i efterhand. Något som inte förvånar honom.

– Nej, vi är många som tycker att det bara är trevligt med lite liv i Botan. Och som hävdar naturskydd, säger han.

Artikelbild

| Botaniska trädgården i Visby.

En av dem som reagerat på sociala medier är odlaren, krögaren och naturfilmaren Tina-Marie Qwiberg. På sin Facebooksida skriver hon att både DBW och länsstyrelsen borde skämmas.

– Jag tycker det är skandal. Det är obehagligt att man agerar så här okunnigt och hänsynslöst och mitt under häckning dessutom. Det rimmar illa mot de globala målen om biodiversitet, säger Tina-Marie Qwiberg till GT.

Hon menar att det främst är länsstyrelsen som borde ha stoppat borivningen. Men det är inte möjligt, enligt myndighetens naturvårdschef Anna-Lena Fritz.

– Enligt lagen får du på eget initiativ bedriva skyddsjakt på vissa arter året runt, om de orsakar en olägenhet. Man får kanske ta upp det här i sammanhang där själva lagstiftningen kan påverkas, säger hon.

Föreningen DBW väljer att hålla låg profil i debatten som uppstått.

– Ja, vi ligger lågt. Men råkorna är inte kvar och det var det vi ville uppnå, säger Sven-Erik Lindström, ordförande i föreningens trädgårdsstyrelse.