När ett år ska summeras är det ofta stora blåljushändelser som dyker upp i minnet. Som skogsbränder, eller olyckor av allehanda slag.

Men 2016 bjöd på mycket mer än så, även om vi fick vår beskärda del av elände. Helagotland.se har sammanställt några av årets största lokala nyhetshändelser kvartalsvis.

JANUARI 2016

Natten till årets första dag började med den otäcka nyheten att en man hade blivit svårt knivskuren i Visby och fördes med ilfart till sjukhus. Det visade sig att allt handlade om en grannfejd – som slutade mycket illa.

Man anhållen för mordförsök

Dålig nyhet får vägas upp med en glad nyhet, med årets förstfödda.

Han blev årets första gotlänning

En av Gotlands stora veckor blev framröstad som Årets turistmål 2015. "Hedrande" säger marknadschefen Patrik Björkander.

Medeltidsveckan är "Årets turistmål"

Gneabaffären hamnar i fokus då tre tidigare representanter krävs på stort skadestånd och Åka Svensson (S) tar hjälp av tidigare justitieministern.

Boström företräder Svensson i Genab-affären

De krävs på 11 miljoner kronor

Hotellbygge i Kokkolokkoskogen får okejstämpel när regionstyrelsen bestämmer sig för att sälja mark för ändamålet.

Hotell får byggas i Kokkolokko

Årets gotänning 2015 är utsedd! "Jag är helt chockad".

WEBB-TV + TEXT: Se när Årets gotlänning överraskas

Nordkalk får rätt av mark- och miljööverdomstolen vilket innebär att bolaget får utvidga täkten i Klinthagen. "En lättnad".

Nordkalk får bryta nytt i Klinthagen

FEBRUARI 2016

Gotlandsbåten släpper turlistan. Trots att de inte presenterade vad biljetterna skulle kosta blev den nyöppnade bokningen överbelastad.

Oklara besked om GB:s prislista

Den nya styrelsen för Gotlands näringslivs- och etableringsservice, Gneab, beslutade om att både gå vidare med skadeståndsprocessen samt att göra en polissak av den omtalade försäljningen av Hantverket 1.

KLART: Gneab polisanmäler förra ledningen

Sveriges Överbefälhavare, Micael Bydén, gör ett blixtbesök på Gotland. "Viktigt strategiskt område".

WEBB-TV/TEXT: ÖB: "Risk för konflikt och konfrontation"

Äntligen avgjort! Första gången som priset "Hela Gotlands hjälte" delas ut, är det Jonas Laveryd som tar emot. Det var han som i Visby hamn räddade en bebis från att drunka.

WEBB-TV/TEXT: Han blev Hela Gotlands hjälte

Det börjar nu gå upp för alla att vattenbristen kommer drabba Gotland hårt det här året.

Stormöte om hotande vattenkris

Det är skottdag, den 29 februari 2016, och en mycket sorglig nyhet når Gotland och hela Sverige.

Sångerskan Josefin Nilsson är död

MARS 2016

Gotland kan komma att slås ihop med Stockholm och bilda en storregion – en del är skeptiska till förslaget och en del är positiva till den nya regionindelningen.

"Det kan innebära möjligheter för oss"

Färska siffror från SCB visar att befolkningen på Gotland ökade med 136 personer under 2015. Det innebär att det bor 57 391 människor på ön. Men hur ser det ut i socknarna?

HELA LISTAN: Så många bor i din socken

Rockskallen lockade som vanligt storpublik, med prisutdelning och givetvis: rock på scenen! Här kan du njuta av en bildbonanza från festen.

BILDER: Stor succé för Rockskallen

Det var 2012 som Lars Wallin, även kallad Rullstolsmannen, dömdes till fyra års fängelse för grovt bedrägeri sedan han lurat Försäkringskassan på sammanlagt 13,5 miljoner kronor genom att utge sig för att vara funktionshindrad. I mars befinner han sig i Brasilien men ska snart utlämnas till Sverige.

Rullstolsmannen kvar i Brasilien

Romabadet är i så dåligt skick att kultur- och fritidsnämnden tycker att det ska vara stängt för gott, något som väckte stor debatt på Gotland.

De föreslår att Romabadet stängs

Det blev ett känslosamt farväl under begravningen av Josefin Nilsson. Ceremonin i Visby domkyrka leddes av Gotlands tidigare biskop, Lennart Koskinen.

"Hon hade velat att vi applåderade"

Tusentals deltog i påskmarschen under Skärtorsdagen.

WEBB-TV/BILDER/TEXT: Nära 4 000 i påskmarschen