En sten som kastas i vattnet ger symmetriska ringar som sprider sig utåt. Elementär vågrörelselära.

Stora händelser i samhället följer samma princip, men med en väsentlig skillnad: Ringarna går inte alltid att förutse. Följderna tar oväntade vägar.

Så var det med den misstänkta gruppvåldtäkten som anmäldes i Visby förra söndagen. Få anade den dagen att vi en vecka senare kunde räkna hem att nynazister tågat på Visbys gator, att åklagare hotats i sitt hem, att flera andra myndighetspersoner och medier trakasserats och att polisen tvingats skicka förstärkningar från fastlandet.

LÄS: Dokument: Dagarna som skakade Gotland

För många personer har livet ändrats på ett väsentligt sätt. Rädsla och hot har blivit vardag.

I detta finns också en kvinna vars vittnesmål kapats av högerextrema krafter, och som vid sidan av ser det hon upplevt användas som slagträ i en debatt hon inte är en del av.

Våra reportrar Magnus Ihreskog från Gotlands Tidningar, Cecilia Thomsson från Gotlands Allehanda och Malin Stenström från Helagotland.se har tillsammans gjort en kartläggning av vad det var som hände under veckan då Gotland hamnade i både nationellt och internationellt fokus.

För första gången har Gotland Medias tre nyhetsredaktioner samarbetat över redaktionsgränserna i en gemensam publicering. För första gången publiceras också Gotlänningens och Gotlands Folkblads ledarsidor i systertidningen Gotlands Allehanda, och vice versa.

Vi gör detta för att vi tycker att det är viktigt. Vi vill försöka förklara vad som hände och varför, vilka krafter som styr opinionen och vilka följder det får för enskilda individer i allmänhet och vårt gemensamma liv i synnerhet.

Vi vill visa att vi, liksom de allra flesta gotlänningar, står upp mot brottslighet och hat i alla dess former. Oavsett vem som utsätts för hot eller övergrepp så är det inget vi kan tolerera, eller normalisera. Vi vill leva i ett öppet och tolerant samhälle. Ett demokratiskt och rättvist samhälle.

Vi har pratat med makthavarna. Med myndigheter, advokater och forskare. Men också med vanliga gotlänningar och nyanlända som ger sin bild av de oförutsägbara och obehagliga följderna.

Det som hänt har inte lämnat någon oberörd. Och ingen kommer att lämnas oberörd av det som kommer hända. För det är vår gemensamma framtid det handlar om.

Ringarna på vattnet fortsätter att spridas, men tillsammans kan vi försöka förutse var vågorna bryter, och därmed också förebygga följderna så att den grund vårt samhälle vilar på inte urholkas och rasar.

Vi har alla ett ansvar för vår gemensamma trygghet.