journalistik I förhållande till sin storlek har Gotland ett unikt läge med två morgontidningar, en nyhetswebb, ett nyhetsmagasin och en lokal radiostation. Det produceras mycket bra journalistik, och vi på Gotlands Media försöker hela tiden förbättra innehållet i båda våra papperstidningar, GA och GT, och på vår digitala plattform Helagotland.se.

Sammantaget med våra produkter är Gotlands Media öns största förmedlare av nyheter, och vi når väldigt många läsare varje dag. Vi satsar tveklöst mest resurser på digital uppdatering och har varje dag flest journalister på plats som enkom jobbar med att bevaka Gotland. Det är ingenting vi bara säger, det är ett faktum.

Och journalistik kostar pengar. Från och med i dag börjar vi därför ta betalt även för vårt digitala nyhetsflöde. Egentligen är det inte konstigare än att våra papperstidningsläsare har fått betala för sina prenumerationer i alla år.

LÄS MER: Hos vår läsarservice hittar du all information om hur man går tillväga!

För de pengarna håller vi koll på Gotland åt er läsare, dygnet runt sju dagar i veckan. Vi granskar makthavare och berättar när någonting händer, vi bevakar kultur och den gotländska idrotten, vi erbjuder utrymme för opinion och debatt i samtliga kanaler. Det kommer vi att fortsätta med.

Samtidigt lanserar vi flera nyheter för våra läsare och kunder. Vi har en ny app och våra e-tidningar har en bättre teknisk lösning och ger tillgång till ett mer omfattande arkiv.

Ni som är prenumeranter på GA eller GT betalar dock ingenting extra – ni har redan tillgång till hela vårt utbud.

Har ni frågor, tveka inte att höra av er! Kanske finns några av svaren här nedan.

 

Klockan 13 chattar Mats Pettersson och Ulrica Fransson med våra läsare på Helagotland.ses facebooksida. Välkommen att kommentera och ställa frågor!

 

Hur går betalningen till?

För att läsa fler än några enstaka artiklar måste du bli digital prenumerant på Helagotland.se. Det blir du enkelt med några få knapptryckningar. Vi bjuder alla på ett förmånligt prova på-erbjudande under den första månaden. Och som sagt: Pappersprenumeranter betalar inget extra.

FÖR ÄNNU FLER FRÅGOR OCH SVAR - BESÖK VÅRT FRÅGERUM HÄR!

”Idioter – då läser jag mina nyheter på Facebook!”

- Gör gärna det, du väljer givetvis själv. Det är upp till oss på Helagotland.se att visa att vi är värda att betala för. Vi finns här om du ändrar dig. Och glöm inte att tänka källkritiskt!

”Kan jag avsluta tjänsten när jag vill?”

- Ja, våra digitala abonnemang har ingen bindningstid.

”Jag är redan prenumerant – hur gör jag då?”

- Befintliga prenumeranter betalar inget extra. Men du måste logga in för att vi ska kunna ge dig tillgång till hela Helagotland.ses utbud. Skapa ett konto (om du inte redan gjort det) och ange ditt prenumerationsnummer.

”Är ni inte rädda att tappa alla besökare?”

- Nej. Andra nyhetssajters erfarenheter visar att besökarna fortsätter att komma, och vi har dessutom verktyg för att styra betaltjänsten så att vi tar hand om trafiken. Till exempel är förstasidan alltid gratis.

”Hur ska ni klara konkurrensen från public service, som är gratis att ta del av på nätet?”

- Genom att vara bäst på Gotland på nyheter. Men följ gärna både oss och dem. Gotland behöver mer lokal journalistik, inte mindre. Och ska man vara petig så är SVT och Sveriges Radio inte heller gratis. Radio- och tv-avgiften är för närvarande 2340 kronor per år. Det är mer än vad ett digitalt abonnemang på Helagotland.se kostar.

”Varför ska ni plötsligt ta betalt för något som alltid varit gratis?”

- Gotlands Media (tidigare Gotlandspress) har alltid tagit betalt för sin journalistik. Nu bedömer vi att det är rätt läge att börja ta betalt även digitalt. Allt fler medier gör detta (DN, SvD, Aftonbladet, Gefle Dagblad, VLT, Arbetarbladet…)

En bra, närvarande journalistik kräver resurser. Våra intäkter kommer i huvudsak ifrån annonser och prenumerationer. Men annonsaffären bär inte tidningen på egen hand. Detta är ett sätt att säkra god lokal journalistik i vårt närområde även i framtiden.

”Jag kan inte leva utan GA, GT eller Helagotland.se. Jag betalar gärna för bra journalistik!”

- Tack! Sprid gärna ditt ord till alla de som tycker att allt alltid borde vara gratis på nätet.