Miljö- och hälsoskyddsnämnden kommer inom kort att ta ställning till ett nytt förslag om att sänka bullernivån i Visby innerstad från nuvarande 30 decibel till 25 decibel. Det handlar om ljud som når in i lägenheter.

Förslag som fått hård kritik främst från krögare och näringsidkare i innerstaden.

Förvaltningen vill ta bort de lokala föreskrifterna för bullergränser i innerstan och istället tillämpa Folkhälsomyndighetens allmänna råd för buller inomhus.

Med anledning av detta skriver Vasilis Kanellos, som driver Nunnan och Bageriet vid Stora Torget i Visby, ett öppet brev. Det publiceras i sin helhet här nedan.

"Inför kommande omröstning angående bullernivåer i Visby innerstad vill jag endast göra min röst som medborgare hörd.

Jag har spenderat mer än halva mitt liv i Visby. Anledningen är att jag som grek har hittat en plats som är så otroligt lik. Därför ber jag er nu att tänka en gång till innan ni stiftar kommande beslut.

LÄS MER: Regionen vill göra Visby tystare än ett bibliotek

Det är ingen hemlighet att jag genom historien är den krögare på Stora Torget som drabbats hårdast av regelverket angående decibel. Detta då jag med mina förra grannar (ovanför Bageriet) tvingades att byta innertak på Bageriet, och även bekosta isolering av deras fönster.

Detta är endast de fysiska sakerna jag tvingades åtgärda. Jag har även haft långdragen konflikt med dessa grannar för att ge mig själv möjligheten till att driva min affärsidé.

Denna affärsidé handlar om att skapa en mötesplats för såväl gotlänningar som turister på en plats där de kan dela sitt intresse för livemusik. För mig är det givet att ett torg skall vara just en mötesplats. En demokratisk plats där alla är välkomna oavsett bakgrund, hudfärg eller identitet.

Och efter alla dessa år kan jag se mig själv i spegeln och säga att jag har lyckats med just denna idé. På mina krogar har jag nu ett klientel som är väldigt blandat och det är jag stolt över.

LÄS MER: "Beslutet kan vara förödande"

Jag tycker även att det är synd att de flesta klagomål angående ljudnivåer är anonyma. Detta eliminerar chansen till att lösa problem genom dialog och skapa en förståelse för varandra. Gällande detta ber jag er att läsa miljödomstolens beslut angående min tvist med mina förra grannar.

Miljödomstolen menar på att Stora Torget likt andra ställen i landet inte har en rimlig chans att leva upp till dessa krav och därför beviljas dispens.

I sakfrågan angående ljudnivåer anser jag att NI politiker bör fundera på huruvida ni ska stifta lagar som gör det möjligt för entrepenörer att bedriva sin verksamhet för att skapa mötesplatser, eller om ni hellre vill bedriva en politk för att försvåra dessa möjligheter.

Decibelen kommer alltid att finnas på torget så länge som det finns restauranger där. Musiken är inte boven i dramat, gäster skapar ett sorl, taxibilar på kullersten skapar ett sorl, en resväska med hjul skapar ett sorl och den berusade på väg hem från nattklubben skapar sorl.

Hur som helst så ber jag er endast att ge oss som verkar på torget en rimlig chans till att vara med och skapa "alla tiders torg”, året runt och en mötesplats för alla".

Vasilis Kanellos