Ett hundratal personer kom till onsdagskvällens öppna möte i matsalen på Solbergaskolan. Där fick Stefan Löfven bland annat berätta om sin syn på kalkindustrins framtid på Gotland. Han var tydlig med att det är viktigt att de får fortsätta verka på ön.

– Vi har träffat IF Metalls för att lyssna på deras funderingar och ge uttryck för våra funderingar kring kalkindustrins förutsättningar på ön. Jag har också sagt att kalkindustrin på Gotland ska ha möjligheter att utvecklas. Det är en viktig del av näringslivet, vi måste kunna kombinera naturintresse med kalkindustri på ön, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Löfven nöjd efter middagen på Gotland

Artikelbild

Gotlandssnus har flera gånger vädrat sin frustration kring oklara besked om snusets framtid. Därför hade bolagets marknadschef tagit sig till mötet för att ställa en fråga till Stefan Löfven: "Hej Stefan, Jag jobbar på Gotlandssnus och undrar om jag ska vara nervös för att Gabriel Wikström (Folkhälsoministern, reds anm) inte verkar ha mycket till övers för snusets framtid. Vi har stora planer – men vi vet inte om vi vågar satsa. Hur tänker du, Stefan?"

– Jag kan inte svara för Gotlandssnus specifikt. Men Gabriel Wikströms uppgift är att titta på folkhälsan och därför driver han en politik främst mot rökningen. Det är den viktigaste uppgiften att få bort rökningen. Han ska driva frågor som är folkhälsofrämjande. Jag har själv snusat och skulle nog inte våga ta en prilla nu, då skulle jag nog svimma. Men jag undrar om det är så bra för tandköttet och kistan, men jag kan inte svara för Gotlandssnus framtid. Jag har svårt att uttala mig om specifika företag, säger Stefan Löfven i svaret till Gotlandssnus.