Jul och nyår innebär alltid ett ökat resande till Gotland, och som många gånger annars är det högst bokningstryck på den norra linjen Nynäshamn-Visby inför storhelgerna.

På en och annan avgång inför jul har Destination Gotlands båtar redan sina bildäck fulla. Vid en titt på DG:s bokning är det i skrivande stund fullt på bildäcken på kvällsturerna från Nynäshamn till Visby torsdag och fredag 21 och 22 december. Från Nynäs till Visby fredag den 22 december börjar det också bli snålt om personplatser på de två turer som går den dagen. Annandag jul, den 26 december, är bildäcket fullt i motsatt riktning – från Visby till Nynäshamn. Dagen efter annandag jul, onsdagen den 27 december, är förmiddagsturen från Visby till Nynäshamn i nuläget fullbokad för personplatser. På turerna mellan Oskarshamn och Visby är det ingen biljettkategori som i nuläget sålt slut dagarna kring varken jul eller nyår.

Vilka dagar som folk helst vill resa kring jul varierar varje år, menar Marcus Kattilavaara, trafikplanerare på Destination Gotland.

– I år vill flest åka till Gotland på fredagen och lördagen den 22 och 23 december. En hel del åker också tidigare i veckan och helgen innan jul, säger han.

Det är betydligt lättare att få biljett på turerna från Gotland till fastlandet.

– Gotlänningar reser också från ön kring jul men det brukar inte bli lika fullt på turerna till fastlandet. På väg från Gotland är det mer spritt när resenärerna åker, några väljer att åka innan nyårsafton och andra efter, säger Marcus Kattilavaara.

Helagotland.se kommer att återkomma om hur bokningsläget i flygtrafiken kring storhelgerna ser ut.