Judit Wolter kommer från Bro och går nu sista året på estetlinjen bild och form. Efter att ha lämnat uppgifter till mönstringsunderlaget kallades hon till mönstring i Stockholm cirka två månader senare, den 28 augusti.

Mönstringen skedde vid Rekryteringsmyndighetens prövningsenhet i Värtahamnen.

– Det tog en dag och innehöll olika delar som intelligenstest, psykologiska och fysiska tester samt läkarundersökning. Psykproven säger man är svårast men de fick jag högst på.

Artikelbild

| Judit Wolter tillhör de gotänningar som mönstrat i år.

Allting gick lysande fram till uthållighetsmomentet på testcykel.

– Man kan få en till nio poäng i varje moment men måste ha minst fyra. På cykeln fick jag en trea. Jag var inte jättedålig utan låg nog medel. Det varierar på längd och vikt och eftersom jag är ganska lång så ökar tiden man ska cykla.

Men det var inte kört för den skull. Hon får en ny chans, det ska ha förflutit minst tre månader sedan det förra fystestet, och ska i januari göra om cykeltestet.

– Jag pratade med min handläggare som sa att jag hade jättehöga resultat i allt annat och att det vore synd och skam om jag inte kom tillbaks. Sen jag fick beskedet har jag tränat tre till fyra gånger i veckan. Nu är jag redo, konstaterar Judit.

Artikelbild

| För tillfället är Judits arbetsplats förlagd till Wisbygymnasiet där hon tar studenten i vår.

Klarar hon detta test vid det andra försöket kan hon få en bra placering som befäl eller gruppchef.

– Jag ser det som en stor möjlighet att få en klok utbildning.

Efter avklarad mönstring väntar i så fall grundutbildning med start i Skövde i juli och sedan möjlighet att inrikta sig på något speciellt.

– Sen finns det stora möjligheter för jobb på Gotland inom Försvaret och jag vill vara kvar på Gotland.

Judit Wolter har noterat att många tänker att en estet inte vill jobba i Försvaret.

– Jag var själv skeptisk innan mönstringen. Men sen jag fått reda på hur de tänkte, att man inte behöver vara en specielll typ, inte bara atletisk utan att de även har teoretiska befattningar och sådana inom språk, då insåg jag att det var något att satsa på.

– Jag har också varit lite nyfiken på det innan och min pappa som gjort lumpen sa att det var lärorikt och att man växte som person.

Hon är inte heller den enda esteten som mönstrat.

– Det var speciellt många från min klass, jag och tre till. Men det är bara två som vill gå vidare.

Och själv har hon rejäl bredd i sina tänkbara yrken.

– Jag har också tänkt på att bli tatuerare eller bibliotekarie.