Måhända borde den här artikeln publiceras på sportsidorna, men då blir det för snävt. Det här är så udda att det faktiskt tillhör den allmänna allmänbildningen.

1991 startade Jörgen Dosthe i världsmästerskapen i fyrmannabob i tyska Dresden med massor av olympier i motståndarteamen.

Bobsleigh är just en sport man hör talas om vart fjärde år och där det åks i en slags konservburk på medar i 140 knyck genom en dryga kilometern lång isränna.

Dosthe har sedan 1990 bott på Gotland i omgångar och i dag delar sin tid mellan Visby och Stockholm. Inom den gotländska idrotten har Jörgen bland annat fungerat som fotbollstränare i Kappelshamn och klinte samt som fystränare i basket.

Då, när 80-talet tog slut, hade han just avslutat sin sprintersatsning inom friidrotten och av en slump blivit kompis med den svenske landslagskaptenen i just bob.

Mer behövdes inte för att han skulle få åka VM i fyrmanna-klassen.

­– Sett så här i efterhand är det så klart en helt galen grej, säger han.

Hemma i Sverige tränade de starter på hjul och asfalt, just starterna är en centrala och anledningen till att sprinters ofta finns i teamen.

När besättningen anlände till VM-staden Altenburg utanför Dresden hamnade de i en helt annan värld.

– Det var fascinerande att komma så när de bästa, det var ju världseliten som var där, säger han.

För egen del tillhörde han dock knappast någon elit och den svenska boben klockade in bland de sista.

Nu, snart 30 år senare, minns han det som en rolig och udda upplevelse. Ett minne är starkare än andra: det allra första åket.

– Det var första kvällen, vi gick längs banan om memorerade kurvorna. När man sedan satt i boben med huvudet nedböjt och inte såg någonting, du vet, efter första kurvan var jag helt borta, skrattar han. Helt väck!