I slutet av november öppnade Liberalerna för förhandlingar med Socialdemokraterna efter en omröstning i partistyrelsen. Ja-sidan vann med 18 röster mot nej-sidans 7. Trots det går ett antal liberala ledamöter från olika delar av landet ut och varnar i en debattartikel för ett sådant samarbete. Artikeln publicerades i Aftonbladet på tisdagen. De menar att förhandlingar med Löfven kommer kosta partiet väljare och kan riskera att partiet hamnar under riksdagsspärren i nästa val.

– Vi befinner oss i ett utsatt läge. Jag tror att det skulle vara illavarslande att delta i en S-ledd regering. Vi gick till val på Ulf Kristersson som statsministerkandidat, då är det vår skyldighet att stödja honom, säger Johan Thomasson

Ledamöterna bakom debattartikeln motsätter sig en Kristersson-regering som regerar med stöd från SD. Men I nuläget har det borgliga blocket, utan SD, sammanlagt 143 mandat i riksdagen. Det rödgröna blocket skulle kunna komma upp i 144 mandat. Då krävs att man räknar med att Vänsterpartiet röstar med Socialdemokraterna. Johan Thomasson tror hursomhelst inte att det ska behöva komma till att söka stöd från SD.

– Vi har redan en M-budget som gäller en tid framöver. Trots att det funnits både en socialliberal och en högerliberal strömmning inom partiet har Liberalerna har varit ett borgerligt parti i många år. Det hade varit ödesdigert att ändra på det.

Claes Nysell, lokal representant från Liberalerna på Gotland, säger att ett möte om frågan kommer att hållas lokalt på lördag.

– Det är ett rådgivande möte som hålls inför partirådet på riksnivå på söndag.