Januari är årets första månad i den gregorianska kalendern, och det är ju positivt, vi gillar att vara etta! Namnet kommer från latinska Januarius, ”helgad åt Janus”.

Janus är en gud i den romerska mytologin som öppnar och stänger himlaljusets portar och därför avbildas med två ansikten; ett som tittar mot framtiden och ett som ser tillbaka mot det förflutna.

Nåväl, nu är alla helger avklarade och närmast väntar den oändliga räckan av oxveckor, 14 stycken, innan vid belönas med en extra röd och för de flesta ledig dag, långfredagen den 19 april.

Artikelbild

| Många parrelationer tar stryk under jul- och nyårshelgen. Varför inte börja året med lite parterapi.

Så hur ska vi då ta oss ur januarivardagens grepp, då så många restauranger håller stängt och ”inget” finns att göra vilket i och för sig är lika bra när kontot ändå är tomt.

Alla kan ju inte slå mynt av månaden som skotska popgruppen Pilot gjorde. 1975, ironiskt nog först i februari, gick deras låt ”January” (Jo, du har hört den!) in som nummer ett på engelska singellistan och blev kvar i tre veckor.

”January, sick and tired you’ve been hangin’ on me”.

Men låt oss här resonera lite kring det dystra läget och också komma med några tips för att lätta upp januaribluesen:

Artikelbild

| Om ekonomin är knaper kan det vara tid att se över dina konton. ↔Foto: TT

Se över din ekonomi och gör en budget för 2019.

­– Titta på vilka nödvändiga utgifter du har, och kombinera det med regelbundet sparande. Avsluta vissa abonnemang, rensa förrådet och sälj prylar och kläder på andrahandsmarknaden, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, till TT.

Artikelbild

| Att gå till biblioteket är ett billigt nöje.

Passa förresten på att rensa och systematisera bland alla dina papper och filer på datorn när du ändå är igång!

...nja, inte särskilt lustfyllt, kanske. Men det här då:

Artikelbild

| Om kylan skulle slå till är skridskoåkning på träsk och vätar ett nöje för många. Lite choklad i termosen och sedan iväg.

Boka tid hos familjerådgivningen och lappa ihop det förhållande som nötts onödigt mycket under ledigheten.

Kerstin Danneholm är terapeut och har i en tidigare GT-intervju sagt så här:

Artikelbild

Skotska gruppen Pilot slog mynt av januari. Låten ”January” toppade listorna 1975.

– Man kan hitta tillbaka till varandra genom att börja prata igen men också genom att hitta en gemenskap. Laga mat tillsammans, spela golf, gå promenader eller vad det kan vara, återskapa det ”vi” som gått förlorat. Att vårda en relation kräver en hel del jobb.

...Nja, inte klackarna i taket, det heller, om än nyttigt. Men!:

Boka en resa till värmen.

Om du har pengar kvar, vill säga. Och om du har semesterdagar att ta ut. Softa i en solstol på Mallis eller på en bar i Phuket och skjut därmed fram tristessen någon vecka, stoppa ett paraply i drinken och låtsas som ingenting.

...nja, då är det förstås det här med klimatångesten, numera kallat flygskammen, att hantera. Så varför inte stanna hemma och...

Ge dig ut och motionera, åk skridskor eller skidor.

Tingstäde träsk, Bästeträsk, Svaide vät och många andra sjöisar är kända tillhåll för skridskoentusiaster. Fast då krävs för all del is, och den som möjligen finns just nu är inte skridskosäker. På Svaide vät spelades för övrigt den senaste DM-finalen i bandy, det var snövintern 1987, Hemse tog guldet.

Och skidor går ju inte heller, konstsnöanläggningarna vid VOK- och Svaidestugan kräver kontinuerliga minusgrader. Så det får i så fall bli skridskoåkning i någon av öns tre ishallar; Visby, Hemse och Slite.

...nja, det är ändå inte riktigt detsamma som att vintersporta utomhus, vi får hoppas på i alla fall lite pulkasnö. Men det här, då:

Ät en semla eller två.

Är det något vi människor är bra på så är det att lura oss själva. Fettisdagen då semlorna traditionellt ska förtäras, infaller sju veckor före påsk, i år innebär det 5 mars. Så äter vi semlor redan nu kan vi tänka att januari faktiskt är passé och dessutom få en stunds onyttig sockerkick!

...men nja, även om det är gott funkar det ärligt talat ”sådär”. Så varför inte istället...

Ta vara på årstidens särart.

Så här skrev signaturen ”Karin” då SVT efterlyste tips på hur man överlever januari:

”Var du än bor i Sverige, vilket väder du än har, snö, regn, blåst eller solsken, utnyttja skillnaderna, lev med vädret. Gillar du inte regn, läs en bok eller titta på en film, eller gå ut ändå, regn kan vara mysigt”.

Och tidigare i veckan betonade psykologen Christine Senter här i bladet mycket riktigt vikten av att såväl röra på sig som att komma ut en stund om dagen, då dagsljuset får igång produktionen av det viktiga D-vitaminet.

­– Hur vi tar hand om oss och vår mentala hälsa är alltid relevant att reflektera kring, oavsett årstid,sade hon också.

...så, nja, det handlar väl helt enkelt om att härda ut. Och kanske fånga tipsen i faktarutan här intill. Och framför allt...

Fånga ljuset.

För varje dygn blir faktiskt dagen längre, även om det ännu inte riktigt syns för ögat. Men i skiftet januari-februari tar det fart, flera minuters skillnad per dygn gör uppåt en halvtimme i veckan och snart är det dags att fylla i önskemålen för sommarsemestern.

...fast nja, häpp häpp, vi måste se upp för vårdepressionen här.

Uppskattningsvis 400 000 svenskar, fem procent av befolkningen, lider av just vårdepression och ytterligare 1,5 miljoner drabbas årligen av så kallad vårtrötthet.

Men annars är det bra.