Lördagens manifestation är en av flera under hösten och vintern som organisationen "Gotlänningar som inte står ut" står bakom. Den här gången arrangerade man manifestation tillsammans med Musiker mot rasism, Afghanska föreningen på Gotland, Ingen människa är illegal, Röda Korset, ABF och Vårdklockans kyrka.

Syftet med manifestationen är att uppmärksamma gotlänningarna på situationen för de ungdomar som hotas av utvisningar. I sitt öppningstal vädjade Cecilia Herdenstam, som är en av initiativtagarna, till regeringen att ompröva sin flyktingpolitik.

– Vi kräver att barnkonventionen efterlevs, och vi kräver att åldersbestämningar sker på ett etiskt sätt. Vi kräver även att de som får vänta i över ett år på sin asylprocess får upphållstillstånd i Sverige, och framförallt kräver vi att inte ska behöva utvisas till ett land där det råder en väpnad konflikt, sade hon.

Artikelbild

| Kusinerna Emilia Carlgren och Mira Elgberg dansade till musiken som spelades under manifestationen.

LÄS MER: Ny manifestation: "Vi vädjar till regeringen"

I dagsläget finns det omkring 200 ensamkommande ungdomar på Gotland, och en annan av initiativtagarna till manifestationen, Annika Eiranson, säger att många av dem mår dåligt över den rådande situationen.

– Det är ju förödande att gå och vänta på ett så livsavgörande beslut. De lever i någon form av limbotillvaro, vilket gör att många känner oro och mår väldigt dåligt, säger hon.

Under manifestationen i Vårdklockans kyrka bjöds åhörarna på musik med influenser både från Sverige och Afghanistan.

Artikelbild

| Annika Eiranson var en av initiativtagarna bakom lördagens manifestation.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.