Företagare och representanter från en mängd olika branscher fanns på plats i Ica Maxi Arena under tisdagen då den två dagar långa studie- och yrkesmässan Framtid Gotland inleddes.

Alla öns åttonde- och niondeklasser, runt tusen elever, som står inför valet av gymnasieprogram, hade bjudits in till mässan.

– Det här är som en kickoff inför gymnasievalet, säger Hanna Karlsson, biträdande chef för arbetsmarknadsenheten som också är ansvarig för mässan.

Artikelbild

| Under de två dagarna väntas 1 000 elever i åttan och nian besöka mässan.

Totalt 18 företag, branscher och organisationer deltar under mässan för att visa vad de har att erbjuda i form av framtidsjobb. I år var det tydligt att flera branscher är i stort behov av ny ung arbetskraft.

– Inom byggbranschen är det 40 till 50 hantverkare som saknas, säger Mattias Topcov, vd, Gotlandsbyggen.

Även restaurangbranschen behöver rekrytera.

– Det finns jobb så att det sjunger om det. Vi behöver er som tusan, säger Adam Spångberg från Gotlands krögarförening.

Artikelbild

| Frida Nordborg testar att dra en sladd genom ett plaströr med hjälp av Johannes Jörholt och Emil Enblom på elprogrammet. Vid hennes sida står även Emma Edlund.

Vissa av ungdomarna har redan bestämt sig för vilken inriktning de ska välja.

– Jag vill bli kock. Jag är allmänt taggad på att laga mat och vill lära mig hur man bygger upp maträtter och får smakerna att gifta sig med varandra. Den senaste månaden har jag fått klart för mig att det är det här jag vill bli, säger Adam Österdahl från Follingbo.

Artikelbild

| Mattias Topcov, vd på Gotlandsbyggen pratar med Simon Lovén, Markus BAstholm och Haleema Pordin på byggprogrammet.

Han har nyligen varit på klassresa i Spanien.

– Jag bodde tre nätter i en värdfamilj och där fick jag massor av inspiration. Drömmen är att öppna en egen restaurang utomlands, säger Adam Österdahl.

Artikelbild

| Arvid Ekelund passade på att hälsa på lantbruksgymnasiets lamm som var på besök i Visby under mässan. Han funderar på att i första hand välja fordonsprogrammet och i andra hand Lövsta.

Gymnasievalet är inte lika lätt för alla. Vid el- och energiprogrammets monter står Frida Nordborg i full färd med att dra en sladd genom ett rör medan Johannes Jörholt och Emil Enblom, som redan går programmet, tar tid.

– Jag är lite intresserad av elprogrammet. Jag testar lite olika, det finns så mycket att välja på. Jag har inte något riktigt favoritämne i skolan utan är lika intresserad av allt, säger Frida Nordborg.

Trots att hon ännu inte bestämt vilket program hon ska gå så tar hon valet med ro.

– Om man ångrar sig så kan man säkert fixa till det i efterhand, säger hon.

Både Wisbygymnasiet och Guteskolan har ett högt tryck på flera program.

– Till nästa år utökar vi antalet platser, ambitionen är att alla ska få gå de program de söker, säger Peter Lerman, rektor på Wisbygymnasiet.