Skadedjurstekniker Emma Pettersson från Anticimex har just stannat till i Burgsvik hos Åke Westberg. I taket i en av byggnaderna på tomten surrar det getingar kring ett bo som är stort som en handboll.

– Vi har redan tagit ned en sex, sju bon i år. Det är det torra och varma vädret som gjort att det är så många getingar i år, säger Åke Westberg.

Det ringer i Emmas Petterssons telefon mest hela tiden. Hon har varit igång sedan tidig morgon. I skuffen på bilen har hon dagens skörd av getingbon i speciella kassar. Nio stycken och klockan är bara 11.00.

Artikelbild

| Emma Pettersson skickar in några pulverpuffar. Pulverpistolen är perfekt om man inte kan se boet.

– Jag jobbar ganska snabbt. Det första jag gör när jag kommer är att fråga om getingarna verkligen stör. Getingar är ju nyttodjur som är bra pollinerare. Sen kontrollerar jag att det verkligen rör sig om getingar. Humlor är fridlysta, så dem får vi inte röra och bin ska en bitillsyningsman först titta på innan vi eventuellt blir inkopplade.

Emma tar sig en titt på Åkes getingbo. Hon bedömer att boet innehåller cirka 30 till 40 getingar. Det sitter högt upp i taket och är svårt att nå. Hon kontrollerar bärigheten på plankorna på den lilla avsatsen under boet. Och hittar en bra stege.

– Jag tror det får bli två medel. En spray som dödar och ett skum som täpper till utgångshålet.

Emma Pettersson klär sig i sin skyddsdräkt. Kontrollerar att handskar, påse, telefon och sprayer är med. I bilen finns mediciner som Betapred och adrenalin om hon skulle bli stungen och råka få en allergisk reaktion. Säkerheten är viktig.

Artikelbild

| Skyddsdräkten på och specialhandskarna som skyddar mot stick.

– Allt är på plats, check. Okej, nu gäller det att jobba snabbt.

I maj i år översteg antalet getingsaneringar rekordåret 2016. Efter det dalade saneringarna något. I slutet av juni och nu i juli har de tagit fart igen. Enligt Anticimex följer kurvorna samma mönster som ”all-time-high” sommaren 2016. Därför tror man att det även i år kan bli en riktig rekordsommar. Just nu är det två veckors väntetid för att få hjälp med störande getingbon. Anticimex prioriterar offentliga byggnader som skolor och förskolor. Därefter kunder som är allergiska mot getingstick.

Artikelbild

| Det ringer i telefonen hela tiden. Många vill ha hjälp.

Emmas arbete med getingboet i taket går blixtsnabbt och plötsligt kommer en påse innehållandes ett döende getingsamhälle flygandes.

Åke Westberg har också sett att det flyger in och ut getingar i en springa under taket till en annan byggnad. Emma knackar lite på väggen. Visst det är getingar. Nu plockar hon upp sitt favoritvapen: pulverpistolen. Hon fyrar av några pulverskott i springan.

Artikelbild

| Medicin-kitt. Här finns Betapred, adrenalinsprutor och en nödtelefon om ett stick skulle resultera i en allergiskreaktion.

– De är lite förvirrade nu, men efter 24 timmar tror jag inte ni kommer att se en käft, säger Emma.

Emma slänger in påse nummer tio i bilen och ler.

Artikelbild

| Emma Pettersson kollar upp att allt ser ut att hålla och att det går att ta sig fram. Getingboet sitter i taket.

– Jag är jäkligt duktig på mitt jobb.