– Det är faktiskt katastrof, det har verkligen varit ett tufft år. Djurägare ringer hit och gråter, och jag känner sånt medlidande när jag inte kan serva dem.

Han berättar att han inte varit med om något liknade sedan han startade sitt företag ”Boge hö och halm” för nio år sedan.

– Det tog slut redan i oktober, normalt brukar det ju räcka till nästkommande skörd.

Artikelbild

| Kristoffer Wångdahl som levererar vallfoder till öns djurägare, har tomt i ladorna sedan i höstas.

Kristoffer får förfrågningar om hö dagligen, berättar han.

– Det ringer omkring åtta personer per dag, plus att flera hör av sig via mejl, och det är mycket känslor inblandade. Men vad ska jag säga, jag kan ju bara beklaga, även om det är svårt.

Den dåliga skörden beror framför allt på den kalla våren förra året, följt av en torr sommar.

– I höstas regnade det dessutom så mycket så att man inte kunde komma ut på åkrarna, där gick jag ju miste om en del skörd.

Artikelbild

| Det är knapert med hö för öns hästägare.

I facebookgruppen ”Hästfoder Gotland”, som har några hundra medlemmar, tipsar hästägare varandra om hur de ska dryga ut fodret.

”Ett tips är att dryga ut eventuellt grovfoder, är att komplettera med uppblött lusernpellets”, skriver en hästägare.

En hästägare som Helagotland.se pratat med, vittnar om en stor oro för att höet ska ta slut, och att det inte ska finnas mer att köpa:

– Jag har lite hö kvar och är orolig för att det inte kommer att räcka. Jag funderar på att släppa ut mina hästar lite tidigare på sommarbete, då kanske höet räcker, om jag bara behöver stödfodra med det.