I Geabs stora kontrollrum pågår en febril verksamhet. Grå små kablar ringlar på golvet in i olika skåp, stora som garderober.

– De gamla byts ut mot nya, säger Urban Sandgren, projektledare på Geab för den stora uppgradering som just nu pågår av kraftstationen på Ygne.

År 1954, när den 96 kilometer långa fastlandskabeln togs i drift, var den unik och fortfarande är den världens enda kommersiella långväga kraftöverföring av likström. Problemet är bara att viktiga funktioner börjar bli gamla, kontrollutrustningen är baserad på datorer från 1983 och 1987.

Artikelbild

| Morgan Carlsson felsöker orsaken till det kortare avbrottet i onsdags.

– Det är inga pc-datorer utan processdatorer med en helt annan kvalitet, men de börjar bli till åren, säger Geab:s VD Jan Karlsson och berättar att såväl reservdelar som kompetens att serva anläggningen börjar försvinna.

Kraftstationen ägs av Vattenfall med Geab som kund. I tre år har projekteringen pågått för den stora uppgradering som ingen gotlänning kunnat undgå att märka. Vid flera tillfällen har hela Gotland blivit utan ström – nu senast i onsdags vid 13-tiden.

– I tre sekunder försvann kylningen till tyristorventiler, säger Urban Sandgren medan kollegan Morgan Carlsson felsöker i ett av skåpen.

Tyristorerna omvandlar likström till växelström och tvärtom och finns i fyra meter höga staplar i en hall i stationen. 350 miljoner kronor läggs på att byta bland annat deras kylning och kontrollanläggning. Dessutom byts styrningen för de tre stora 70-kilovoltsledningarna som matar strömmen vidare ut över ön.

Artikelbild

| Efter påstötningar låter Geab arbetet vila under valdagen. "Men det är fortfarande så att vi inte har ett optimalt energiförsörjningsläge", konstaterar Kicki Scheller, enhetschef vid länsstyrelsen.

När 30 år gammal utrustning ska bytas mot nytt, medan strömmen inte får brytas, är det ett precisionsjobb för de inblandade. Den ena av de två fastlandskablarna bryts, vilket ska kunna ske utan att den andra påverkas.

– När vi bröt strömmen råkade vi på grund av att ritningsunderlaget var felritat bryta båda, förklarar Urban Sandgren om ett av de längre avbrott som drabbade hela Gotland.

Artikelbild

| Urban Sandgren berättar att adrenalinet kickar i gång vid ett avbrott, när allt snabbt ska startas om.

När allt plötsligt slocknar i kraftstationen, såväl som på resten av ön, gäller det att ha is i magen, förklarar han:

– Adrenalinet kickar in, så är det. Men det är det vi har betalt för och vi vill hitta orsaken och ha igång allt så fort som möjligt.

Artikelbild

| Ronny Staberg och Per Karlsson från ABB.

Efter ett längre totalstopp fick Geab kritik, bland annat från näringsidkare som drabbades. Jan Karlsson har förståelse för dem och övriga privatkunder, men menar att alternativet hade varit sämre.

– En gammal anläggning som inte fungerar hade varit ännu värre. Om vi inte gör det här nu kan vi inte upprätthålla en god elsäkerhet på Gotland, säger han.

Under en tioårsperiod, 1992 till 2002, hade fastlandskablarna inte ett enda totalstopp. På senare år har avbrott drabbat Gotland varje år, bland annat sedan vindkraften byggts ut och el också ska skickas motsatt håll tillbaka till fastlandet – vilket ger ökad risk för avbrott.

Till mitten av september kommer installationsarbetet att pågå. Under den tiden räknar Geab med ytterligare avbrott. Helgen den första till andra september är extra känslig. Då bryts båda kablarna och Gotland får klara sig helt på lokalproducerad el i form av vindkraft och ström från gasturbiner och dieslar.

– Vi räknar med att fixa det under dagen den första september, säger Jan Karlsson.

Även när installationsarbetet är klart finns ökad risk för totalavbrott, när de nya systemen ska provas. Jan Karlsson lovar mer information till de gotländska elkunderna med exakta tider för testerna.

– Det blir bra för Gotland, men den här månaden kommer att vara en jobbig period, säger han.