Fyndet gjorde Kristina Gardell när hon och hennes sambo för två år sedan var ute med båten och tog en fika på stranden där hennes sambos bror höll på att gräva hål till några stolpar.

– Han hade en liten grävmaskin som han grävde med och när jag gick fram såg jag något svart och plockade upp det, säger hon.

Först trodde Kristina Gardell att hon hittat en liten hästsko.

– Det var svårt att se så jag borstade av det och då såg det ut som ett spänne som man sätter i skärp, det var lite punkigt med drakhuvuden som stack ut, säger hon.

Det var först när hon kom hem och hade gjort rent spännet lite bättre som hon såg att det verkade vara något riktigt spännande.

– Det hade tio drakhuvuden och ett väldigt vackert ingraverat mönster. När jag höll spännet i min hand så kände jag att det var något magiskt över det, säger hon.

Hon tog med spännet till Gotlands museum och där fick hon veta att det var ett tusen år gammalt bröstspänne.

– Man använde det till att sätta ihop manteln med, säger hon.

När Gotlands museum senare undersökte fyndplatsen hittades inga ytterligare fynd. Men utfyllnadsjord på stranden hade tagits från Burs, Rone och Eke och spännet har, enligt Riksantikvarieämbetet, följt med jorden och kommer sannolikt från en skattgömma i någon av dessa socknar.

Spännet kommer att förvaras på Gotlands museum. För sitt fynd har hon fått 12 000 kronor i ersättning.