De flesta ärenden klubbades igenom med högt tempo under måndagens möte.
Höjd taxa för slamhämtning
Bland beslutspunkterna fanns bland annat höjd avfallstaxa för slamhämtning med sex procent från årsskiftet.
– Anledningen är att vi inte har full kostnadstäckning. Behovet är tio procents höjning, men vi har ändå valt en höjning med sex procent och resten ska täckas med effektiviseringar, säger Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden.
Priser delades ut
Under sammanträdet delades även två priser ut. Ekokommunpriset 2015 togs emot av Björn Sandqvist, avdelningschef på Fastighetsförvaltningsavdelningen.
– Jag känner en enorm stolthet. Det är faktiskt andra gången vi tar emot detta pris, förra gången var 2003, säger han.
Fastighetsförvaltningsavdelningen får priset för sitt systematiska arbete för att minska miljöbelastningen från regionens verksamheter.
– Nu ska vi förhoppningsvis bygga en passivhusförskola, säger Björn Sandqvist.
Marita Jonsson, Körsbärsgården i Sundre, fick ta emot priset Gotlands kulturpris 2015.
LÄS: "Tillhör ett celerbert gäng"
– Även om jag har vetat om det här ett tag så känns det ganska omtumlande att stå här idag, säger Marita Jonsson som passade på att argumentera för att få tillbaka busshållplatsen i närheten av Körsbärsgården.
– Det ironiska är att busshållplatsen försvann samtidigt som vi öppnade.
Vägar och gatubelysning
Alexander Janssons (C) motion "Ökad hastighet på väg 147 mellan Lärbro och Slite" fick många ledamöter att ta till orda och ledde även till votering. Alexander Jansson vill att Region Gotland ska påtala för Trafikverket att "göra nödvändiga åtgärder för att kunna öka hastigheten" på vägsträckan.
Majoriteten menar att Gotland inte uppfyller kraven för höjda hastigheter, medan oppositionen påpekar att man måste trycka på Trafikverket för att antingen få bättre vägar eller dispens för de vägar som är i närheten av att vara godkända.
Regionstyrelsen ville avslå motionen. Efter votering avslogs ändå motionen med siffrorna 37-33.
Eva Gahnströms (C) motion att regionen åter ska uppvakta Trafikverket för att komma överens om ett delat ansvar för belysningen på det statliga vägnätet. Även här blev det votering där regionstyrelsens förslag, att avslå motionen, vann med rösterna 37-33.
– Region Gotland måsta vara aktivare i kontakten med Trafikverket. 15 miljoner avsatta i budgeten tycker jag är ett starkt kort. Att sitta och vänta passivt är en risk för gotlänningarnas säkerhet, säger Karl-Johan Broberg (C).
LÄS: Miljoner till belysning på landet
Tommy Gardell (S) håller inte med om att regionen är passiv. Han vill att man avvaktar den utredning som Trafikverket sagt ska vara klar till sommaren.
– Vi har tagit upp det i vartenda möte vi haft med Trafikverket. Det är klart att vi kan gå på dem ännu mer, men jag tror inte att det ger mer än att både regionrådet och landshövdingen har uppvaktat Trafikverket.
Het debatt om Pjäsen
Mest hetta vållade ändå Stefan Nypelius (C) interpellation till socialnämndens ordförande Maria Björkman (S) om Pjäsens äldreboende. Pjäsen drevs under en period av privatägda Attendo Care med gott resultat innan regionen beslutade att ta tillbaka verksamheten i egen regi för två och ett halvt år sedan.
LÄS: Därför ökar utgifterna för Pjäsen
LÄS: Pjäsen kan privatiseras på nytt
Bakgrunden är att driften för 2015 beräknas kosta 7,5 miljoner kronor mer än nu gällande ersättningsnivå vilket innebär. Anledningen är, enligt Maria Björkman, ökade kostnader för att mat och att vårdbehovet ökat markant och att det därmed krävs en ökad bemanning.
Frågan om en ny upphandling av Pjäsen diskuterade, men varken Hanna Westerén eller Maria Björkman vill i nuläget riva upp beslutet att driva i egen regi.
– Jag har sagt att vi måste gå till botten med det här, inte att vi ska riva upp beslutet. Nu pågår en upphandling om ett nytt äldreboende på Terra Nova. Vi får se vad resultatet blir där och sedan får vi ta ställning till om det är aktuellt med en upphandling för Pjäsen, säger Maria Björkman.
Slutet för Gneab
Regionfullmäktige beslutade också att Gotlands näringslivs- och etableringsservice AB, Gneab, ska avvecklas. Bolagets fastighetsbestånd har avyttrats och det enda som i dag finns i bolaget är ägandet av dotterbolagen Inspiration Gotland AB och Wisby Strand Congress och Event Gotland AB. De båda dotterbolagen ska fortsätta som egna bolag och aktierna överföras till Region Gotland.