Under torsdagen kom beskedet att Moderaternas gruppledare på Gotland, Simon Härenstam, lämnar politiken som en protest mot partiledningens besked om ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna. Under dagen kablades nyheten ut i såväl lokala medier som i riksmedia, och Simon Härenstam säger att han inte var helt beredd på det genomslag som hans beslut skulle få.

– Jag var väl delvis beredd på att riksmedia skulle snappa upp nyheten, men under dagen har det ringt från både SVT:s och TV4:s morgonsoffor, och jag har även blivit kontaktad av Sveriges Radios Studio Ett. Så stor spridning trodde jag inte det skulle få, säger han.

LÄS MER: Gotländske M-toppen avgår i protest mot SD-beslut

Under torsdagen hyllades Simon Härenstam i sociala medier, och han berättar att han fått ett massivt stöd efter att han offentliggjort sitt beslut.

– Både internt från mina partikollegor och från externt håll har jag fått ett stort stöd. Det de säger är att de inte är glada över att jag ska sluta, men att de uppskattar att jag är rakryggad. Det känns såklart väldigt positivt.

Tror du att ditt avhopp kommer att få effekter hos partiledningen?

– Nej, det tror jag inte. Däremot hoppas jag att det kanske blir en väckarklocka för hur man förhåller sig till främlingsfientliga partier i framtiden. Målet kan inte hela tiden vara att ta makten, utan vilken politik man vill bedriva. Som det är nu tycker jag att partiledningen helt har kört i diket.

Hur tror du att det går för Moderaterna i nästa val?

– Jag tror det går dåligt. Man är inte trovärdiga i sin värdegrund och i sin ideologi, och som läget är nu kommer jag inte att rösta på dem. Problemet är bara att jag inte vet vilket annat parti som skulle få min röst i dagsläget.

LÄS MER: Politikernas reaktioner på Härenstams avhopp

Simon Härenstam lämnar formellt alla sina politiska uppdrag i samband med nästa regionfullmäktige. I en intervju med Helagotland.se tidigare under torsdagen sade han att det inte är aktuellt att företräda något annat parti, vilket han står fast vid. Han säger dock att han kommer att sakna politiken.

– Jag gillar ju politik, och jag gillar forumet som jag fått vara en del av. Jag har verkligen tyckt om att ha förmånen att få vara gruppledare för Moderaterna i regionfullmäktige, men för mig handlar det om att det genuint måste kännas rätt, och det gör det inte nu i och med att partiet öppnat för ett samarbete med ett främlingsfientligt parti.

LÄS MER: Moderaternas ordförande: "Rätt beslut av Simon"