Visby centrum har tecknat ett avtal med teknikförvaltningen i Region Gotland om att samarbeta för att kunna erbjuda besökare fler toaletter.

Det är medlemmar i Visby centrum som på frivillig väg erbjudit sig att hålla sina toaletter öppna för andra än sina egna gäster. De företag som nappat på idén får en viss ekonomisk ersättning.

– Fler rena och fräscha toaletter skapar en betydligt trevligare och tryggare miljö att besöka. Det handlar om värdskap och bemötande. Desto trevligare miljö vi skapar för besökarna desto större chans att de kommer tillbaka och även berättar vidare för andra, säger Magnus Olsson som är verksamhetsledare för Visby Centrum.

Artikelbild

| Visby centrum har lyckats skramla ihop 20 offentliga toaletter.

Patric Ramberg som är teknisk direktör i Region Gotland är nöjd med lösningen.

– Samarbetet med näringslivet känns verkligen inspirerande och spännande. Vi har goda förhoppningar att detta skall tas emot väl, säger han som hoppas att det går att utvidga till övriga delar av Gotland.

Handikapptoaletter blir också dubbelt så många.

För den som behöver en toalett kommer en lista att läggas ut på regionens och Visby centrums hemsidor. Gotlands cykeluthyrning har en app och där kommer också toaletterna att märkas ut, på sex olika språk.

För att veta att det är en offentlig toalett har man låtit trycka upp en dekal som signalerar att det går bra att använda företagets toaletter. Efter ett uppsamlingsheat har man lyckats skramla ihop 20 toaletter.