Snålspolande vattenlösningar har funnits i olika former i många år. En av alla uppfinningar är nu föremål för flera stora tester för att spara vatten på Gotland. Det handlar om företaget Altered i Stockholm som varit på jakt efter en testkommun och därför riktat ögonen mot Gotland med sin ansträngda vattensituation.
Företaget har uppfunnit ett kranmunstycke i mässing som uppges kunna spara 98 procent av vattenförbrukningen. Munstycket monteras på vattenkranen och har två lägen. Vattnet "atomiseras" och kan antingen komma ut som en stril eller dimma, vilket beräknas spara stora mängder. Grundidén hos uppfinnaren var att få fram ett munstycke som tillåter att man bibehåller vattentrycket, men minskar andelen vatten som kommer ut i kranens stråle.
Produkten, som kallas Nozzle, har redan sålts i över 70 000 exemplar både i Sverige och utomlands. Möbeljätten Ikea har också skrivit avtal med Altered för att om ett år kunna börja sälja ett identiskt munstycke i komposit till ett lägre pris.
Drivande bakom hela projektet är Claes Hemberg, tidigare högt uppsatt bankman på Avanza bank, men som under våren 2019 köpte sig in i bolaget Altered och nu har ägnat mycket tid åt att ragga företag och institutioner på Gotland till att vara med i det gotländska pilotprojektet.
– Vi har redan kunnat testa munstycket i Sydafrika, Kalifornien och Indien där man har ont om vatten, men nu vill vi testa det på Gotland då vi tror att andra frågor dyker upp hos svenska användare, berättar han när GT träffar honom i Visby.
Bolagets mål är att 100 hushåll och ett antal privata och offentliga aktörer kan testa och utvärdera kranmunstycket. Resultatet ska sedan ligga till grund för en forskningsrapport om uppfinningen. I längden handlar initiativet också om att kunna sälja fler munstycken.
– Visst är det så, men i den första fasen är syftet att dela ut 100 munstycken gratis, att sprida kunskap och få igång en diskussion om vattenförbrukning. Rapporten blir ett syfte att sprida erfarenheter. Sedan kanske inte alla konsumenter tycker att det här är en bra lösning, vi kanske kommer fram till att produkten bara behöver spara 50 procent av vattnet, det får vi se, säger Claes Hemberg.
I samband med pilotprojektet har bolaget startat "Vatteninitiativet Gotland". Flera aktörer har under våren deltagit i pilottestet. Det handlar om Fenomenalen, Terra Novaskolan, förskolan Humlan, S:t Clemens hotell och Hotell Villa borgen samt Rydbergs salladsfabrik i Klinte.
– De aktörerna räcker för vårt test. Tanken är att kunna utbilda den som vill i vattenfrågan och diskutera frågan i ett större perspektiv. Vi vill också kunna utvärdera hur mycket vatten som kan sparas, säger Claes Hemberg.
Nu på tisdag kommer han till Gotland igen tillsammans med munstyckets uppfinnare Kaj Mickos. Duon besöker då aktörerna som deltar i testet.
Claes Hemberg har fört diskussioner med Region Gotland om att testa munstycket i sina verksamheter.
Även Gotlandsbolaget har kontaktats och visat intresse för munstyckena, men bolaget har ännu inte kommit fram till ett praktiskt sätt att prova dem, enligt Claes Hemberg.
Gotlandshem har också tillfrågats om hyresgästerna kan få prova uppfinningen, men då det är ett kommunalt bolag ställer sig lagstiftningen i vägen, menar Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll:
– Alla vattensparande åtgärder är bra. Men som allmännyttigt bostadsbolag måste vi förhålla oss till lagen om offentlig upphandling när det handlar om att ta in en produkt av det här slaget, säger hon.
En av de aktörer som hade kortare startsträcka för att dra igång ett test av munstycket är Fenomenalen. Verksamhetsledare Lisa Berg är positiv till initiativet:
– Vi har monterat munstyckena på alla våra handfat på toaletterna och ska testa det under en tid. För oss blir det ett sätt för oss och besökarna att testa något nytt. Det ligger också i linje med vad vi vill att barnen ska tänka, lite entreprenöriellt. Däremot vet vi ännu inte vad testet visar. Själv tror jag att det kan uppstå vissa problem för det här munstycket med tanke på den höga kalkhalt som finns i vattnet här på ön, säger hon.