Förra året bjöds det in till Landsbygdsfest samma dag som kändisarna minglade i landshövdingens trädgård. Det var ingen slump att det blev samma dag:

– Det var inte många som jobbar med utveckling på landsbygden som bjöds in till landshövdingens fest, så det var en liten markering, berättar Frans Brozén, ordförande för Fårö utveckling AB, som är lokala värdar när årets fest arrangeras på Solhaga camping på Fårö den 17 juli.

Eftersom det är valår är politiker från alla partier inbjudna till Fårö för att berätta om sina visioner för den gotländska landsbygden och svara på frågor om exempelvis enskilda vägar, bostäder, belysning och kollektivtrafik.

Känner ni att ni har politikerna med er?

– I ord ja. Vi har bra resonemang – men vi kräver verkstad, säger Frans Brozén.

Landsbygdsfesten har inga vip-gäster. Hit får alla komma med medhavd picnic-korg. Och de som kommer hit kommer också att få ta del av hur Fårö jobbar med sina utvecklingsprojekt, bland annat det planerade seniorboendet vid Bergmancentret.

Landsbygdsfesten arrangeras av Gotländska utvecklingsbolag i samverkan, Gubis, Hela Sverige ska leva och Vuxenskolan.

– Tanken är att festen ska arrangeras på olika platser så att vi får besöka varandra och ta lärdom av varandras erfarenheter, säger Frans Brozén.