”SM för unga plåtslagare” är en årlig och rikstäckande tävling för gymnasieelever på byggprogrammet i årskurs tre, med inriktning byggnadsplåtslageri. Tävlingen inleds i början av varje år med en uttagning, och i år är drygt 140 elever med och tävlar. Av de 140 eleverna sållas sedan sex finalister fram av en jury. Finalen avgörs sedan i maj i Katrineholm.

På Wisbygymnasiet norr är 18-årige Daniel Jakobsson i fullt sjå med att bygga en del av en skorsten. Han har sex timmar på sig att klara av uppdraget, och han befinner sig nu på slutspurten.

– Man har ju gjort en och annan skorsten förut, men tävlingsledningen har krånglat till det en massa. Så det gäller att tänka efter. Det är kul med utmaningar, säger Daniel Jakobsson.

Att det är just en del av en skorsten som de ska göra var hemligt fram tills tävlingsstarten. Därför var det först på torsdagsmorgonen som Daniel Jakobsson fick veta vad han ska skapa.

– Han är duktig, så jag tror att det kommer att gå jättebra, säger läraren Leif Johnsson.

Ett av målen med tävlingen är att belysa yrket. I dag råder stor brist på plåtslagare i landet. Drygt 2 000 plåtslagare saknas – och bland de gotländska plåtslagarna går många snart i pension.

– I stort sett alla som går ut utbildningen får direkt jobb. Ser man på ett hus så är det mycket som är plåt, och någon måste ju göra det, säger Leif Johnsson.

Daniel Jakobsson går i dag som lärling på Gardells plåtslageri, och han har inga planer på att byta bransch.

– Man får se mycket och vara med om mycket som plåtslagare. Man får lösa problem varje dag, det gillar jag, säger Daniel Jakobsson.