Lumpen tog Karl-Johan Boberg, som kommer från Skillinge på Österlen, till Gotland år 1989. Han blev sedan kvar både på Gotland och inom Försvarsmakten. I dag är han 1:e vice ordförande i Officersförbundet och officer på amfibieregementet på Berga.

– Det känns som att jag gör en insats, och numera också för våra 19 000 medlemmar. Jag vill vara med och påverka, säger han.

Likt många andra politiker började Karl-Johan Boberg sin politiska bana i ett ungdomsparti, dock inte i samma parti som han i dag är aktiv i.

– I min ungdom, under gymnasiet, var jag vice ordförande i SSU i Simrishamn, berättar han.

Det gick sedan många år innan han engagerade sig politiskt igen, men då i Centerpartiet.

– Dels delar jag värderingarna, dels tycker jag att Centerpartiet lokalt hade bäst respons i samband med nedläggningen av P 18, säger Karl-Johan Boberg, och tillägger att han även röstat på C innan han själv blev aktiv.

År 2005 kom han in i socialnämnden efter ett fyllnadsval, och fortsatte i nämnden fram till år 2010 då han i stället började i tekniska nämnden.

– Det ångrar jag inte. Det är många som vill sitta i just den nämnden, det kanske handlar om att man ser skillnad direkt. Det är jätteinspirerande och förbaskat kul, säger Karl-Johan Boberg.

Att öka attraktiviteten för kollektivtrafiken och att ta tag i avfallsfrågan nämner han som två viktiga områden att hantera. Den enskilt viktigaste frågan anser han ändå vara öns vattentillgång.

– Jag skulle vilja säkra vattenfrågan. Det är kanske ett omöjligt uppdrag men det är så elementärt. Det finns inte en lösning utan det handlar om allt från att enskilda sparar vatten till att bygga Kvarnåkershamn, säger Karl-Johan Boberg.

En av utmaningarna med att vara ordförande för just tekniska nämnden är att allmänheten tenderar att ha synpunkter på frågorna nämnden hanterar.

– Det är lätt att tycka saker om vatten, snöröjning, avfall och liknande, säger Karl-Johan Boberg.

Nämndens tidigare ordförande Tommy Gardell (S) har flera gånger berättat om att han fick många samtal från medborgare och mötte folk på stan som hade synpunkter eller frågor.

– Jag har inte möjlighet att vara lika tillgänglig som Tommy var eftersom jag jobbar också. Men jag har inga bekymmer med att vara offentlig, det är jag även på mitt uppdrag inom Officersförbundet.