Hembakad efterrättspaj och nybryggt kaffe åker fram på köksbordet medan Peter Karlsson livfullt berättar om resan som gav honom livet tillbaka. Det är svårt att föreställa sig att han för bara några veckor sedan låg uppkopplad med slangar på operationsbordet.

– Det känns som att jag har två lunchkorvar under armarna, säger han och visar de stora ärren efter operationen i armhålorna.

Under högstadietiden på Högbyskolan började Peter Karlsson röka och han fick betala dyrt. Att han sedan jobbade i restaurangmiljöer där cigarettröken hängde tät gjorde inte läget bättre. För tio år sedan diagnosticerades han med lungsjukdomen KOL.

Artikelbild

| Med Laleh i lurarna kom tårarna när Peter Karlsson såg Gotland från flyget hem.

– Jag slutade röka, men sjukdomen jobbade vidare och jag blev sämre och sämre, säger han.

Peter tappade efter hand både ork och lungkapacitet. Han jobbade full tid, men när han kom hem var han tvungen att stanna flera gånger i den korta trappan för att hämta andan. Att duscha var ett maratonlopp, där han efteråt frös så att han skakade eftersom blodet inte bar tillräckligt med syre. Hans barn fick städa, handla och sköta det mesta hemma.

– De har gjort ett hästjobb och varit helt fantastiska, säger Peter Karlsson.

För två år sedan skickade hans läkare på Visby lasarett honom till Sahlgrenska i Göteborg, där några av landets främsta experter på hjärt- och lungbyten finns. Då bedömdes han vara för frisk, något som ändrades snabbt.

Artikelbild

| Trots slangar kunde Peter andas efter operationen.

– Den här sommaren har varit min värsta någonsin. Hela juli satt jag i tv-soffan framför en fläkt utan att få luft, säger han.

I augusti var Peter på återbesök i Göteborg och precis hemkommen kom samtalet som han knappt hunnit börja vänta på. "Hej, jag är organkoordinator på Sahlgrenska och vi har hittat lungor till dig".

Artikelbild

| Valpen Iwan hjälper till att få fart på Peter Karlsson som nyligen kom hem efter att ha fått nya lungor på Sahlgrenska i Göteborg.

– Tårarna bara sprutade på mig, jag bara grät, säger han och berättar att han och 18-åriga dottern som skulle följa med bara hade timmar på sig att packa.

Efter lunch blev de upplockade på Visby flygplats av ett privat jetplan och halv elva på kvällen rullades Peter in till operation.

Artikelbild

| Två gånger om dagen blåser Peter i spirometern för att testa lungfunktionen.

– De sa att de två bästa kirurgerna i världen skulle göra operationen. Jag var obeskrivbart lugn, säger han och berättar att han hade förberett brorsan Tommy på att hämta hem hans dotter från Göteborg – om det värsta skulle hända.

Men efter en hel natts operation hade allt gått bra. Peter vaknade upp med slangar överallt, med två nya friska lungor.

Artikelbild

| 23 lungor, 39 hjärtan, 47 levrar och 664 njurar söks på appen hos MOD.

– Jag är otroligt tacksam och gråtmild över att någon har donerat sina organ till ett gäng andra, säger han.

Direkt efter operationen kunde Peter andas med sina nya lungor, men fyra veckor på avdelning 139 skulle det ta innan han var pigg nog att komma hem till Visby igen.

– Jag har ett helt annat tempo nu. Jag kan gå och prata, det var helt omöjligt förut, säger han och berättar att han första halvåret måste undvika folksamlingar på grund av smittorisk och nedsatt immunförsvar.

Den här veckan pågår Socialstyrelsens årliga Donationsvecka. Fler än någonsin väntar på ett nytt organ, samtidigt som andra inte tagit ställning.

– 800 personer väntar på ett nytt organ i Sverige. "Mer organdonation", MOD, har en app där man registrerar sig direkt i telefonen och säger ja eller nej, säger Peter Karlsson.

Han hoppas kunna börja den nya fasen i sitt liv som transplantationen har givit honom. Från sjukhussängen köpte han en hundvalp och han tänker ge sig själv ett rehabiliteringsår innan han börjar jobba igen.

– Livet är helt vidöppet. Förut stod jag på perrongen och livets tåg rusade förbi, men nu har det stannat och jag har klivit på, säger Peter Karlsson.