– Äldre svärd verkar fascinera när jag är ute och föreläser om dem. De fungerar som nycklar till något som verkligen hänt i en förgången tid, säger Peter Johnsson.

Peter Johnsson brukar smida sina svärd själv i smedjan Forkarby utanför Uppsala. Svärden till just Arn-filmerna har han ritat skisserna till men det är en amerikansk firma som gjort dem i större skala enligt hantverksmässiga metoder. Till filmerna har det tillverkats ungefär 200 stycken svärd och dolkar. Resten har man fått låna ihop från tidigare filminspelningar och använda sig av digital teknik.

Att det just är medeltida svärd som Peter Johnsson tillverkar är ingen slump.

Artikelbild

– Mycket av det vi gör går tillbaka till medeltiden och mycket av dagens europeiska kultur är inspirerad från denna tid, säger han.

Svärdet har också en stark religiös koppling i historien.

– Man ser den gode kristne som en korsfarare och alla delar i dennes utrustning blir en laddad symbol, bland annat svärdet, säger Peter Johnsson

På plats fanns också smeden Peter Lyon från Nya Zeeland. Han är känd för att ha tillverkat svärden som är med i Sagan om ringen-filmerna.

Artikelbild

– Det är jättekul att vara i Visby med all denna historia från medeltiden. Hemma på Nya Zeeland har vi inte en historia som sträcker sig så långt bak i tiden.

Peter Johnsson tycker också om ett svärd han sett i Fornsalen.

Artikelbild

– Samma stund som jag såg svärdet blev jag alldeles tagen. Det är ett vackert svärd med fina proportioner som just är signifikativt för just denna tidsepok, alltså mitten av 1300-talet, säger Peter Johnsson.