Skatan – gillar massmöten

Här är en fågel som verkligen fått dras med myter och dåligt rykte. Sant eller falskt, det som faktiskt har observerats gällande just skator är en fäbless för kollektivet. Under vårvintern samlas fåglarna på bestämda platser, i en slags massmöten, för att hoppa med utbredda stjärtar och kraxa ordentligt tillsammans. Vad handlar det om? Troligen parningsspel.

Gråsiskan – har bråttom

Artikelbild

| Skatan gillar massmöten.

Honan bygger bo, och snabbt går det. Med hjälp av kvistar, fjädrar och annat material formas boet i rasande fart. Hemmet står färdigt redan efter två till tre dagar. Ruvningen av ägg går också undan, då kläckningen sker redan efter cirka tio dagar. Ungarna är lika snabba de. Efter knappt två veckor lämnar de boet.

Sidensvansen – matvrak och fylltratt

Den här fågeln – som helst häckar i norra Norrland – är särdeles förtjust i käk. Sidensvansen äter lika mycket som hen själv väger, varje dag. Helst rönnbär, något som medför viss risk för onykterhet. En del av bären har med tiden nämligen blivit jästa. Resultatet? Sidensvansen blir lätt onykter. Hittar du en fågel med bruten nacke som försökt flyga in glasrutor så kan det röra sig om en sidensvans.

Domherren – kort stubin

Artikelbild

| Sidensvansen gillar käk och fylla.

Domherren, småfågeln där hanarna lätt känns igen på det röda bröstet. Lika eldig som färgen är humöret emellanåt – här har vi en fågel som kan bli arg. Den som härmar hans vissling vid reviret kommer att mötas med ilska. I domherrarnas värld innebär detta utspänt bröst, svängande huvud och närgången flygande observation av hotet. Säkert otäckt – om man är en fågel.

Koltrasten – fjädrar loss

Artikelbild

| Koltrasten låter fjädrarna yra.

Koltrasten, en omtyckt och folklig fågel i vårt land. Honan är mörkbrun, medan hanen känns igen på sina svartblanka vackra fjädrar. Men så fort faran hotar riskerar fågel att tappa en del fägring. Fågelns försvarsmekanism kallas skräckfällning och innebär helt enkelt att fjädrarna börjar yra omkring.

Källa: Fågeln.se