SKL har tittat på 16 olika områden inom hälso- och sjukvården för att undersöka vad gotlänningarna får för vård och funnit att vårdens kvalitetet överlag är hög på Gotland. Det är bara Kalmar, Jönköping, Halland och Blekinge som kan mäta sig med den.

Stefaan De Maecker, ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden är glad liksom Maria Dalmar, hälso- och sjukvårdsdirektör. Bland smolken i bägaren finns dock förmågan att klara ekonomin långsiktigt.

Även IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har granskat patientsäkerhetsarbetet inom den psykiatiska vården och akuten och tycker att den håller en hög nivå.

Nämnden pekar på en rad punkter där förbättringar gjorts. Ett exempel är sepsislarm.

– Blodförgiftning är vanligare än man tror och det är viktigt att snabbt kunna identifiera den och sätta in antibiotika, säger Maria Dalemar och berättar att sepsis har många ansikten, är svår att diagnostisera och har hög dödlighet.

På Gotland handar det om drygt 200 patienter som drabbas årligen.

En osteoporosskola har öppnats. Där får patienter som riskerar benskörhet, lära sig om vilka livsstilsfaktorer som kan stärka skelettet.

En logopedmottagning på distans har öppnat i Hemse. Dit kan patienter åka och på vård över nätet via en skärm.

– Detär inte säkert om vi sparar pengar men det blir bättre för patienterna. De slipper åka så långt. Är de pigga och alerta när de kommer, blir resultatet bättre, säger Stefaan De Maecker.