I tisdags påbörjade vännerna Jim Petersson och Ted Oscarsson sin longboardresa på Gotland. Turen startade strax utanför Visby. När GT hinner upp dem strax utanför Stånga på torsdagen är det ett par svettiga, men leende killar vi möter.

– I går gick det inte så snabbt. Vi hade åtta meter per sekunds motvind, asfalten var förskräcklig och värmen ska vi inte bara tala om, pustar Ted Oscarsson.

– Jag drack minst sex liter vatten och kissade inte en enda gång.

Artikelbild

| Med sina longboards förenar Jim och Ted nytta med nöje. Alla pengar som samlas in går oavkortat till Barncancerfonden.

Tidigare i år startade killarna organisationen Skate for kids. Syftet är att samla in så mycket pengar som möjligt till Barncancerfonden samtidigt som de gör något som de älskar – åka longboard. I våras besökte de Öland, nu var det Gotlands tur.

– Jim bor i Skåne och jag i Stockholm, så vi träffas inte så ofta. Nu får vi möjlighet att ses, göra något kul och samtidigt viktigt tillsammans, berättar Ted.

– Sen kan det ju vara bra för oss småbarnspappor i 30-årsåldern att komma ut och röra lite på oss, skrattar Jim.

Jim Petersson är den med mest erfarenhet av att åka longboard, alltså en lite längre skateboard. 2010 rullade han och frun 200 mil genom Thailand och Malaysia. Den resan inbringade 50 000 kronor till Barncancerfonden. Jim och Ted har tillsammans förutom Gotland och Öland åkt longboard mellan Stockholm och Borlänge, då samlade man in 8 000 kronor till Hjärnfonden. I år ville man göra allt på riktigt och startade Skate for kids.

Artikelbild

| Cirka Åtta mil om dagen har det blivit på Gotland. Än har man inte behövt byta några kullager.

– Vi har ju barn själva och det är svårt att tänka sig något värre än barn som drabbas av cancer, säger Jim och Ted.

Målsättningen i år har varit att samla in 20 000 kronor och det har man lyckats med. Men man hoppas på mer.

Artikelbild

| Jim Petersson och Ted Oscarsson på brädorna.

– Vi har träffat fantastiskt trevliga människor. Folk är intresserade och tycker väl att vi är lite tokiga, berättar Ted.

– Bland annat stannade en dam till och frågade om vi ville ha skjuts. Hon tyckte väl att vi såg helt färdiga ut. Men det skulle ju inte vara rätt så vi svarade nej tack. Men damen gav sig inte och sa att det är ju ingen som skulle få veta om ni åker med en liten bit. Ha, ha, ha. Hon var väldigt trevlig, men vi åkte inte med.

I dag, fredag, väntas killarna ta sig den sista sträckan från Tofta till Visby, en efterlängtad mysresa.

– Vägarna på Gotland är inte riktigt longboardvänliga, men cykelvägen till Visby lär bli en riktig smörresa.