Thailändsk militär bekräftar alltså det som världen hoppats på. "Alla 12 'Vildsvin' och deras tränare har hämtats ut från grottan", står det i Facebookuppdateringen. "Vildsvinen" är namnet på deras fotbollslag.

Ännu väntar man på att tre elitsoldater och en läkare som hållit de instängda sällskap ska komma ut.

Hela insatsen gick som planerat, bortsett från att en dykare omkom under förberedelserna. Alla åtta pojkar som förts ut tidigare har klarat sig helskinnade och sägs vara vid god hälsa, både fysiskt och mentalt.

Anhöriga som fått besöka den första gruppen pojkar, 14—16 år gamla, fick hålla sig bakom en glasruta under besöket på sjukhuset. De fyra barnen kan äta vanlig mat och är ofta hungriga, enligt de nya uppgifterna. De är också pigga nog att stå upp och gå runt sina sängar.

Mår redan bättre

De fyra som räddades i måndags, 12—14 år gamla, hade "mycket låg kroppstemperatur", men mår bättre redan på tisdagen, säger Jesada Chokedamrongsuk vid hälsomyndigheten till medier på ett sjukhus i Chiang Rai. Alla åtta har fått saltlösning, rabiesvaccin och B-vitamin och ingen av dem rapporteras ha feber.

Undersökningar av pojkarna visar på misstänkta infektioner. Om en till två dagar väntas svar på infektionsprover, och då kommer det att avgöras om familjerna kan få besöka dem. Pojkarna kommer att vara kvar på sjukhus i en vecka för observation.

Bättre skyltning

Nu behöver säkerheten ordnas bättre i grottan, säger premiärminister Prayuth Chan-ocha. Skyltar och bättre belysning måste sättas upp både i och utanför den och ingången måste vaktas, sade han.

Den lokala turistmyndigheten antydde redan i förra veckan att man tänker dra nytta av sin numera världsberömda grotta för att locka turister, både thailändare och utlänningar.