Väntetiderna på bygglov är fortsatt långa. Enligt plan- och bygglagen får en kommun handlägga en komplett bygglovsansökan under tio veckor, men det kravet uppfylls bara i de allra enklaste ärendena.

– Det kan jag vara ärlig och säga att vi inte uppfyller. Det finns en enorm eftersläpning från de senaste åren, säger Bo Eriksson, enhetschef för bygg på samhällsbyggnadsförvaltningen.

LÄS MER: Fick vänta i två år – hotar med stämning

Problemen har funnits länge och när Bo Eriksson tog över som chef för ett år sedan fanns det en hög av ansökningar. Hur lång tid det tar, i genomsnitt, att handlägga ett bygglov i dag kan han inte svara på.

– De här gamla surdegarna visar rött i statistiken. Och de nya ärendena är kanske inte komplicerade, utan det är helt enkelt för att vi har för många andra sedan innan. De enklare ärendena blir lidande, säger han och fortsätter:

– Vi har sagt att vi måste analysera det här mer för att se vilka typer av ärenden som tagit extrem tid och varför.

Att rekrytera utbildad personal är mycket svårt, säger Bo Eriksson. Samtidigt har personalomsättningen varit stor.

– Halva personalstyrkan, på enheten, har jobbat kortare tid än ett år, säger han.

När regionen kan komma att uppfylla 10-veckorskravet vet han inte, men han är övertygad om att det kommer att ske. Det kortsiktiga målet nu är att enheten ska lyckas handlägga fler ärenden än vad som kommer in. Regionens egna siffror visar att det målet uppfylldes sex av årets hittills åtta månader.

– Med tanke på den personalstyrka vi har och hur orutinerade de är så tycker jag att det är ett hyfsat resultat. Men jag förstår ändå att många därute är arga, säger han.