Många ville klämma och känna på den bandvagn, stridsfordon 90, som Försvarsmakten parkerat vid Österport på påskaftonen. Lördagens militära happening på var en del i den rekryteringskampanj som pågår under påskhelgen, för att anställa soldater till Gotlands nya stridsgrupp.

– Det är första gången vi visar upp oss på det här viset inför nyetableringen, berättar Stefan Pettersson, chef för stridsgruppen.

Gotlands Allehanda berättade i torsdags att ett 50-tal soldater redan har rekryterats till stridsgruppen. Stefan Pettersson har goda förhoppningar om att försvaret ska hinna hitta de personer man söker. Den primära målgruppen för soldattjänster är 20-25-åringar, både killar och tjejer.

Artikelbild

| Pappa Peppe Sollerman och döttrarna Iris och Ottilia var nyfikna på det stridsfordon 90 som försvaret visade upp.

– Man ska ha gått klart gymnasiet och vara godkänd i alla ämnen. Sedan har vi ju mycket fordon, så det är alltid bra att ha körkort och vara intresserad av teknik, säger Stefan Pettersson.

Totalt ska 164 personer heltidsanställas som soldater och officerare. 138 personer kommer att få deltidsanställningar, och ett 20-tal personer ska också rekryteras till den verkstad som ska serva stridsgruppens fordon.

Löjtnant Arle Othberg har jobbat inom militären i 40 år, och valde att flytta med försvaret till fastlandet när P18 lades ner 2005. Nu är han tillbaka på Gotland.

– Jag har varit med ända sedan kalla kriget, och man märker verkligen hur positiva folk är till att försvaret kommer tillbaka till Gotland nu, säger han.

Artikelbild

| Många nyfikna blickar blev det mot den bandvagn som försvaret hade med sig till Östercentrum.

Hur har intresset varit?

– Det är många äldre som kommer fram och säger hur bra det är att försvaret är tillbaka. Sedan är det också många yngre, tonåringar, som kommer fram och är nyfikna på verksamheten.

Artikelbild

| Löjtnant Arle Othberg har varit inom militären i 40 år.

Philip Larsson var en av dem som stannade till vid bandvagnen utanför Österport. Han är gotlänning, men är i dag stationerad vid Norrbottens regemente i Boden. Han sneglar tillbaka mot Gotland och skulle gärna flytta hem.

– Jag kommer att söka tjänst här på ön. Det vore kul att komma hem nu när allt ska byggas upp på nytt, säger han.