FÖRSLAGET: Så förändras räddningstjänsten på ön

Inga nedlagda stationer, men betydligt färre deltidsbrandmän. Det är några av delarna i den omorganisation som nu föreslås för räddningstjänsten på Gotland. "Vi ska samarbeta mer mellan stationerna", säger räddningschef Dick Svennefelt.

Foto: Malin Stenström

Omorganisation2016-09-13 17:51

Tjänstemannaförslaget presenterades av räddningschefen Dick Svennefelt på tisdagen. Under nästa vecka ska tekniska nämnden fatta beslut i ärendet, och går allt som planerat är det rimligt att den nya organisationen börjar gälla den 1 april nästa år.

En av de stora nyheterna i förslaget är att Gotland delas in i tre distrikt; norr, mitt och söder. Dessa ska samarbeta sinsemellan, och finns det vakanser på en station inom distriktet ska det vara möjligt att fylla den platsen på en annan station.

– Personalen som jobbar i ett distrikt kommer främst att jobba mot sin station, men man jobbar även inom distriktet på ett sätt som man inte gjort förut. Det betyder att det kommer att komma lika mycket folk på larmen som förut, men de kan komma från olika håll, säger Dick Svennefelt.

I förslaget från tjänstemännen är det inte aktuellt att lägga ner några deltidsbrandkårer på ön. Däremot kommer antalet deltidsbrandmän att minskas drastiskt, från de 100 man ska ha i dag, till 60 stycken efter omorganisationen.

– Det är den stora förändringen i det här förslaget. Å andra sidan är förändringen betydligt större på pappret än i verkligheten, eftersom vi har problem att rekrytera deltidsbrandmän på flera av öns stationer i dagsläget.

Den totala numerären i personalstyrkan kommer dock i stort sett att vara oförändrad även efter en eventuell omorganisation. Anledningen till det är att man föreslår att antalet frivilliga brandmän utan beredskapskrav ska öka från 36 till 56.

– Omorganisationen kommer inte att göra att vi har sämre beredskap. Tvärtom kommer vi att nå tredje man snabbare än tidigare, och vi ökar antalet medborgare som vi når inom 30 minuter, säger Dick Svennefelt.

En annan förändring i förslaget är att flera av deltidsbrandkårerna på ön kommer att få ett FIP-fordon. FIP står för första insatsperson, och innebär att en av brandmännen kommer att ha bilen dygnet runt, oavsett var denne åker. Kommer det sedan ett larm kommer första insatspersonen att åka direkt till olyckan eller branden utan att först ta sig till brandstationen.

Klubbas förslaget igenom kommer omorganisationen att spara 1,5 miljoner kronor åt Region Gotland.

Kommer allmänheten märka av den här omorganisationen?

– Jag tror att det här kommer att märkas mer inom organisationen än utåt, säger Dick Svennefelt.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om