Uppsalaforskarna bakom den kritiserade studien som gjorts vid forskningsstationen i Ar vill dra tillbaka sina resultat, rapporterar Vetenskapsradion. Studien publicerades förra året i tidskriften Science. Forskarna säger nu till tidskriften Nature att de vill återkalla sin artikel, även om de menar att den är korrekt.

Förra veckan konstaterade Centrala etikprövningsnämnden att studien saknar originaldata och nämnden rekommenderar att studien dras tillbaka.

– Den stora bristen är avsaknaden av originaldata. Forskning i all ära, men man måste kunna visa hur man har gjort, säger Jörgen Svidén, kanslichef på Centrala etikprövningsnämnden (CEPN).

Forskningen, som handlar om att fiskyngel i Östersjön föredrar mikroplaster framför vanlig föda, anmäldes av forskarkollegor som befunnit sig på samma forskningsstation när studien gjordes. De påpekade bland annat att forskarna inte haft tillgång till så många fiskägg som de angivit i studien.

– Det var en sådan omfattande diskrepans mellan vad vi såg i det där rummet och har bilder på, och vad som presenterades i studien, sade Fredrik Jutfelt vid universitetet i Trondheim, en av anmälarna, till Science Insider.

Forskarna bakom studien har försvarat sig med att en dator blivit stulen och att en bugg i universitetets backupsystem gjort att backup saknas. Jörgen Svidén menar dock att man gett forskarna flera chanser att komma in med datan.

– Att man inte kan se bakgrundsdatan gör att man kan ifrågasätta om forskningen bedrivits överhuvudtaget. Det säger vi inte att den inte gjorts. Men även om allt gjorts som det står i experimentet — vilket kan ifrågasättas — så är det en allvarlig brist att inte ha det dokumenterat, säger han.