I en serie artiklar har GT skrivit om oron för att fiskelägena på Gotland ska förvandlas till sommarstugeområden. Ett tydligt exempel på det, enligt Jan Brolund, sommarboende i Ygne och ordförande i Nykvarns bygg- och miljönämnd, var den senaste försäljningen av en strandbod i fiskeläget i Ygne.

Länsstyrelsen gav boden strandskyddsdispens med en rad villkor förra året. När strandboden lades ut till försäljning för 990 000 kronor för en tid sedan reagerade flera i området på mäklarannonsen som deklarerade att boden var isolerad och panelad invändigt. Något som strider mot villkoren. Dessutom hade mäklaren "stylat" boden invändigt med dubbelsäng och bord. På utsidan stod utemöbler placerade, också detta något som går stick i stäv mot villkoren som säger att en strandbod primärt ska nyttjas som ett förråd. Enstaka övernattningar kan tillåtas, men bäddsoffor och sängar är inte tillåtna och marken utanför boden får inte tas i anspråk.

Boden såldes och sängar och möbler plockades bort, men länsstyrelsen hade att behandla ett par anmälningar om att flera villkor brutits. Frågorna som ställdes i artikelserien var hur lämpligt det är att "styla" en strandbod/förråd inför en försäljning. Vad man som köpare har för rättigheter när man upptäcker att det som man trodde var en enklare sommarstuga, i själva verket bara får nyttjas som förråd och att isolering, panel och fönster måste rivas ut, respektive förminskas.

I går, fredag meddelade säljaren att försäljningen har dragits tillbaka. Säljaren säger till GT att det hela är en lång historia, men vill inte i nuläget ge några ytterligare kommentarer.