Det var i onsdags som ett flertal elever på Högbyskolan i Hemse bar kepsar, tröjor, nyckelband och ballonger med Sverigedemokraternas logga på. Souvenirerna hade eleverna fått från partiets tält på Hemse stortorgdag.

Högbyskolans rektor Vicky Lindeborg valde efter händelsen att skicka ut ett meddelande till samtliga vårdnadshavare, där hon skrev att många av eleverna bar SD-souvenirerna på ett "provocerande" sätt. Detta ska enligt henne fått andra elever samt personal att ta illa vid sig. 

"Jag vill uppmärksamma er vårdnadshavare på detta och be er att föra ett samtal med era ungdomar. Alla har rätt till sina åsikter, men det är viktigt att eleverna känner till vad de faktiskt bär för symboler och utstrålar med dem", står att läsa i utskicket.

Artikelbild

GT har sökt Vicky Lindeborg, som dock valt att låta grundskolechefen Torsten Flemming kommentera händelsen. Han konstaterar att meddelandet delvis är olyckligt formulerat.

– Formuleringen om vad eleverna bär för symboler och vad de utstrålar är olycklig, för där lägger man in en värdering, säger han.

I övrigt står han dock bakom informationen som skickades ut till föräldrarna.

– I grunden hade det inte spelat något roll om det var ett politiskt parti eller något annat, utan rektorn reagerade över stämningen som blev på skolan. Man har jobbat mycket med värdegrundsfrågor på skolan, och utifrån trygghet och studiero upplevde rektorn att det blev en stämning som inte kändes okej.