Scenariot är att försvara Sverige mot en kvalificerad högteknologisk motståndare. Fienden spelas den här gången av en division från F21 i Luleå, finska plan samt svenska skolplan som är utgrupperade runt om på Gotland. Syftet med hela övningen är att den flygtaktiska staben bland annat ska träna ledning av luftstridskrafter.

Övningen kommer att pågå dygnet runt och kommer förmodligen märkas av över hela Gotland, men särskilt kring flygplatsen i samband med start och landning.

De kraftiga smällarna som hörts under tidigare flygövningar kan uppkomma när flygplanen kommer in i överljudsfart. Det är kraftiga smällar som kan liknas vid ljud från sprängning av något slag.

– Men det är svårt att säga när och om de uppstår. Det beror helt på omständigheterna som råder just då, som hastighet, höjd och väder, säger Louise Levin, informationschef vid flygbasen F21.

Totalt är cirka 3 200 personer inblandade i övningen, men alla är inte här på Gotland. Det finns flygdivisioner utgrupperade i bland annat Uppsala och Ronneby.

Övningen håller på till och med tisdag klockan 12:00.