Femtio år har gått sedan skådespelerskan Inger Nilsson blev Pippi Långstrum med hela världen. I konkurrens med 8 000 sökande barn fick hon huvudrollen i filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok, som till stora delar gjordes på Gotland. Vännerna Tommy och Annika spelades av Pär Sundberg och Maria Persson.

På tisdagen rapporterade Aftonbladet att skådespelartrions berömmelse har lett till att holländska fans nu har startat en insamling för dem. På förmiddagen hade totalt 2 000 personer skänkt närmare 200 000 kronor.

Vad är då anledningen till att holländska Pippi-fans nu vill ge pengar till de nu vuxna skådespelarna?

Artikelbild

| Holländska fans samlar in pengar till skådespelartrion.

Det hela började efter att Inger Nilsson gjorde en intervju med holländska tidningen AD. När artikeln publicerades framstod det som att barnstjärnorna knappt hade fått betalt för sitt jobb, vilket gjorde holländarna rosenrasande. Som trogna fans ville de därför samla ihop pengar till "de utnyttjade barnskådespelarna".

– När jag först fick reda på insamlingen så tyckte jag att det var olustigt och jag blev arg. Jag är inget offer. Det är inte ett dugg synd om mig på något sätt. Inte de andra heller, säger Inger Nilsson till Nöjesbladet och fortsätter berätta.

– När det väl hade fått sjunka in så förstod jag att det bara var ett sätt för fansen att visa sin uppskattning. Och då kändes det bättre, säger hon.

I nuläget befinner sig Inger Nilsson återigen på Gotland. Den här gången för att spela in den tyska deckarserien "Kommissarie och havet". Enligt Aftonbladet/Nöjesbladet har hon ännu inte hunnit prata med de gamla kollegorna Pär Sundberg och Maria Persson om vad de ska göra med pengarna.

Artikelbild

| Inger Nilssons intervju med holländska AD blev startskottet för insamlingen.

– Vi har inte hunnit diskutera det för Tommy och Annika bor båda två i Spanien. Men vi kanske skänker pengarna till välgörenhet. De är lika överraskade som jag själv. Vi har haft kontakt via nätet. Jag får prata med dem ordenligt när jag kommer hem från filminspelningen, säger Inger Nilsson.